Lukten av skog, fjell, vann og vegetasjon lokker stadig flere nordmenn ut i naturen. Ifølge DNT var økningen i fjor på hele 8 prosent sammenlignet med året før.

Denne uken er rundt 230 deltakere fra hele landet samlet til det som omtales som «Norges smaleste konferanse», nemlig Stikonferansen. Antallet fjellbukser og rutete turskjorter tyder på at dette er folk som trives godt utendørs. Lyden av en kraftig kubjelle får deltakerne til å finne plassene sine. På talerstolen står nemlig Margrete Ruud Skjeseth (Hamar og Hedemarken Turistforening) og senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum klare til å snakke om det vellykkede turstiprosjektet på Ilseng. Siden åpningen i 2014 har titusenvis av turgåere funnet vegen ut i landskapet rundt tettstedet i Stange.

– Jeg er stolt av å være fra Ilseng, men det er kanskje ikke alle andre som er like stolte over å ha vært innom, ler Vedum – med klar referanse til det lokale fengselet.

Trim og sosial kontakt

Vedum sier man har jobbet mye for å koble det gamle industrisamfunnet tettere sammen med det flotte jordbrukslandskapet rundt. Sp-lederen mener Ilsengstiene har bidratt til nettopp dette.

– Nå kan man rusle ut på stien og møte nabo’n til en kopp kaffe og en prat. Sånt gjorde man nesten ikke før. Dette er et lavterskeltilbud som krever absolutt intet annet enn at man kommer seg ut. Det er utrolig fint å ha et tilbud som binder oss sammen, sier han.

Avhengig av ildsjeler

Skjeseth mener Ilseng er helt unikt, med både dyrket mark og stier i skjønn forening. Å få til prosjektet var likevel ingen selvfølge.

– Det trengs mer enn én ildsjel. I tillegg må man få med seg alle grunneierne på laget, sier hun.

Skjeseth trekker fram Hans Kroglund og Jan Schrøder som to personer som fortjener mye skryt.

– Dette er folk som bare ser muligheter, roser hun.

Vedum nikker. Han mener det er viktig at folk føler eierskap til slike store prosjekter som krever inngrep på egne eiendommer.

– Det er så viktig å få med seg entusiastiske grunneiere som viser vei, sier han.

Vedum er selv en av grunneierne som de siste årene har fått nærkontakt med Ilsengstiene.

– Først når man får et DNT-skilt i hagen, da innser man at de faktisk mente alvor, ler han.

– Noen tar snarvegen over hagen vår, men da sier jeg fra på en vennlig måte. Alt går bra hvis man er blid, ler han karakteristisk.

Skjeseth og Vedum oppfordrer resten av landet til å hente inspirasjon fra Ilseng dersom de ønsker å lage lignende turstier.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00