Det er Atle M. Skjærstad. forfatteren bak boka «Uværet som aldri stilnet» som spør. I denne boka følger han flukten til Thorolf Rafto, den kjente menneskerettsforkjemperen, og følgesvennen Birger Pedersen på deres flukt fra Bergen. Til liks med mange andre på samme alder, hadde de fått vite at de ville bli utskrevet til tysk arbeidstjeneste.

På ei av turisthyttene i Jotunheimen møtte de kvinnen fra Hamar-området som var på tur med datteren sin. Hun inviterte dem på besøk «om de kom forbi», og det gjorde de. Der fikk de et par dager med god hvile og mat, og de betalte for seg ved å luke tistler.

Rafto og Pedersen kom over til Särna midt i august i 1944, og de ble siden sendt over til England.

– Jeg oppdaget bildet av damen fra Hamar-området i dagboknotatene til Birger Pedersen da jeg drev research for boken, og familien og jeg ble litt nysgjerrig på hvem hun var og om noen kunne kjenne henne igjen, sier Atle M. Skjærstad. Rafto og Pedersen var i 20-årene, men han antar at kvinnen var litt eldre. Han vet ikke hvor gammel datteren var sommeren 1944. Nå er håpet at noen kjenner igjen kvinnen på bildet.

Atle M. Skjærstad er opprinnelig fra Haugesund, men har vært bosatt i Bergen i mange år. Men i 1972–73 var han faktisk redaktør for Hedmark fylkesavis som var et forsøk på å etablere en borgerlig avis på restene av Hamar Stiftstidende. Det ble med forsøket, men det han tilegnet seg av lokalkunnskap gjorde sitt til at han ble ekstra nysgjerrig da Hamar-området dukket opp i dagboknotatene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.