Det vakte også oppsikt i 2014 da Fjestad sto fram i HA og fortalte han kastet 60 tonn fin rødløk fordi løken ikke tilfredsstilte grøntsektorens strenge krav på fysisk utseende.

I beste sendetid torsdag kveld formidlet Fjestad i Forbrukerinspektørene sin hjertesak, nemlig at vi må få slutt på å kaste fullt spiselig, norskprodusert mat. I sluttscenen i TV-programmet tippet Fjestad 55 tonn løk med kosmetiske skavanker ut til kompost. I døgnet etter har Fjestad fått mye støtte. 

– En kollega fra Finnmark tok for eksempel kontakt, sier Fjestad.

BEGREPET NASJONAL DUGNAD

Det var ikke bare glede blant grossistene, da det ble kjent at NRKs FBI skulle sette matsvinn under lupen. Fjestad mener at det måtte de tåle. Dessuten lot han seg heller ikke diktere.

– Noe av skepsisen bunnet trolig i en generell frykt for pressen, men det var jo helt ubegrunnet. Journalistene har stått fram som veldig seriøse. Tilnærmingen til stoffområdet slik jeg så det var fornuftig. Før jeg bokstavelig talt samtykket i å bli med med hud og hår, hadde vi gått mange runder med staben i NRK, sier Fjestad.

I forbindelse med programmet har Fjestad lansert begrepet nasjonal dugnad.

– En dugnad er eneste måten vi kan få bukt med å kaste ikke kosmetiske, perfekte grønnsaker. Selvsagt har det ingen hensikt å henge ut en eller flere aktører i verdikjeden. Alle mellom produsent og forbruker må være med på denne dugnaden. Vi må alle gjøre vårt beste for å redusere matsvinn og nå tro vi kan bidra til å inspirere produsenter, pakkerier og kjeder til å få fram mest mulig til forbrukerne slik at vi kaster minimalt, sier han.

God matkvalitet

Mye gulrot og løk blir altså kastet fordi det faller ut på grunn av størrelse og spesifikasjoner som gjelder. 

– Kundene ønsker verken for store eller små gulrøtter og løk. Hva sier du til en slik påstand, Fjestad?

– Mitt ønske er jo å få selge hele avlingen, men da må retningslinjene for utsortering endres. La oss alle gå sammen om denne dugnaden, sier bonden i Ottestad.

Han har tidligere tatt til orde for å få omdefinert minstevekter og en del varegrupper. I dag kastes løk som enten er for liten, stor eller ikke rund, har jordslag eller mistet litt av skallet. Dette er kolossal sløsing, sier Fjestad.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.