På ei hytte på Hjellum nytes påsken av samboerparet Joachim Agerup Løkkevik (33) og Thomas Berg Olsen (45). På stedet hvor Thomas vokste opp, lar de timene fly ved å bygge modeller av bygninger og tog, en felles lidenskap de to deler.

De har vært sammen i om lag et år, er samboere i Oslo, og denne påsken skulle de tilbringe på Hamar for første gang.

Og for første gang tok de en tur ut på byen sammen tirsdag denne uken.

– Det ble første og siste gang, sier Løkkevik.

Flere tok kontakt

Paret endte opp på utestedet Nellie hvor de satte seg ved siden av hverandre. Hva som så tiltrakk folks oppmerksomhet er usikkert.

– Vi satt ikke akkurat og råklina. Thomas hadde armen over meg på sofaryggen og holdt lett rundt meg. Han ga meg kanskje et kyss på kinnet, sier Joachim.

De så med andre ord ut som et hvilket som helst par som satt med hver sin øl, pratet og koste seg.

– Vi hadde det koselig, sier han.

Så skjedde noe underlig som de knapt har opplevd før.

Flere personer tok kontakt med dem for å snakke om legningen deres.

En spurte om de var «et sånn et par». De fikk spørsmål om hvorvidt det var sant at homofile hadde gode jobber. Om hvordan det seksuelle livet som homofil var.

Utstillingsdokker

Spørsmålene og henvendelsene var isolert sett ikke hatske, men heller preget av nysgjerrighet eller «positiv» trakassering», som Joachim kaller der, men de syntes det ble ubehagelig.

Det var hele settingen hvor de to følte seg som to eksotiske utstillingsdokker som folk henvendte seg til og hvor det var deres seksuelle legning som var det interessante

Så kom slaget

Til slutt kom det en siste person og satte seg ned med dem. Denne var litt mer aggressiv i tonen i sitt fokus rundt deres legning, og på dette tidspunktet begynte også paret å bli mektig lei den uønskede oppmerksomheten de fikk. De ville jo bare sitte i fred og ha en koselig kveld.

Joachim var nok derfor temmelig spydig og sint da han ba personen pelle seg vekk og la dem være i fred.

Da reiste vedkommende seg opp, men på veg bort snudde han seg og slo Joachim i ansiktet.

– Slaget var med flat hånd, men det var temmelig hardt og jeg fikk øresus, forteller Joachim.

Både han og Thomas ble helt satt ut og forlot utestedet kort tid etter da de hadde fått summet seg.

De tok taxi hjem og delte taxien med en kvinne som de fortalte hendelsen til. Kvinnen var for så vidt grei, men også hun klarte ikke å la være å heller snakke om deres legning.

– Det hun lurte mest på, var hvordan analsex fungerte, sier Joachim oppgitt.

Han er helt sikker på at slaget han fikk var som følge av hans legning.

– Vi gjorde jo ingenting som kunne forsvare et slag. Ja, vi hadde drukket, og var ikke edru, men det eneste jeg gjorde var å be personen la oss være i fred da han spurte ut om legningen. Jeg mener jeg ble slått fordi jeg er homofil.

Flere har oppfordret ham til å anmelde saken etter at han la historien sin ut på Facebook, men Joachim sier han trolig ikke orker.

Thomas Berg Olsen som vokste opp i Hamar, men aldri sto fram som åpen homofil før han flyttet til Oslo, sier han er skuffet over hjembyen sin og det han opplevde.

– Jeg håper folk kan tenke seg om. Nå kommer dobbeltsporet til Hamar og stedet skal bli en forstad til Oslo og jeg trodde den tiden hvor det var så utrolig at to menn var kjærester, var over, sier Olsen.

Neillie-leder tar sterk avstand

Steven Evans, daglig leder på Nellie, tar avstand fra voldsepisoden. Han kjenner ikke detaljene, men vet at det ble registrert en klage fra en av gjestene den aktuelle kvelden.

- Vi fikk ikke med oss selve hendelsen. Det var usedvanlig mye folk til å være en tirsdag, og vi hadde heller ikke dørvakt på jobb. Hvis det hadde vært vakt til stede, så hadde personen blitt sendt hjem og eventuelt utestengt, sier han.

Evans sier Nellie har nulltoleranse for vold, og at alvorlige hendelser sjelden forekommer.

Han har ikke opplevd at homofile har blitt diskriminert på denne måten tidligere.

-  Vanligvis er det lite bråk i Hamar. Det er skuffende at noen folk drar på byen for å provosere. Vi tar sterk avstand fra slike holdninger. Enkelte folk har et tankesett som henger igjen på 1920-tallet, sier han.

* Hva som hadde blitt utfallet dersom forholdet hadde blitt anmeldt og personen hadde blitt tatt er usikkert. Et slag med flat hånd regnes som kroppskrenkelse og ville normalt sett resultert i en bot. Dersom det hadde vært bevist at slaget var rettet mot Joachim på grunn av hans legning, ville man kunne benytte seg av hatkriminalitetsparagrafen hvor en langt strengere strafferamme kan benyttes.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.