Det var et relativt uvanlig opptrinn som skjedde i kommunestyret onsdag kveld. Den nye kommuneplanen lå til behandling, for å bli lagt ut til offentlig høring.

MDG-politiker Katrine Aalstad har det politiske ansvaret for denne viktige planen.

Gode Kostra-tall

Men da Aalstad skulle innlede, kom hun med sterke anklager mot rådmann Bjørn Gudbjørgsrud for manglende politisk involvering.

– Administrasjonens utkast oppleves ikke som en plan for Hamar, men mer som en oppskrift for hvordan kommunen skal få gode Kostra-tall, sa Aalstad.

Opp trakk hun en omskrevet versjon av kommuneplanen, hvor sikkert halvparten av teksten var byttet ut med nye formuleringer.

Dårlige vibber

Opposisjonen reagerte kraftig.

– Dette gir meg dårlige vibber. Utkastet ble enstemmig vedtatt i formannskapet. Uryddig, mente Morten Aspeli (Ap).

Geir Byberg (KrF) hengte seg på. Han hadde problemer med å se hvilke endringer Regnbuealliansen hadde gjort og foreslo å utsette hele saken.

Gruppelederne gikk deretter i et lukket gruppeledermøte, hvorpå ordfører Einar Busterud (BBL) refset sin politiske allierte Aalstad fra talerstolen.

Ikke ryggdekning

Busterud sa at han skjønte hvorfor opposisjonen reagerte.

– Jeg oppfattet at forslagsstiller (Aalstad) viste en grunnleggende mistillit til prosessen og rådmannen. Innledningen var ikke dekkende for hva gruppa mener. Jeg synes Aalstad bør vurdere om hun har tillit til å dra kommuneplanen i havn, sa Busterud.

Aalstad på sin side presiserte at misnøyen med prosessen og administrasjonens utkast var på vegne av seg selv, og beklaget.

Både politiske motstandere og politikere med tilhørighet i flertallskonstellasjonen var hoderystende etter opptrinnet. Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud avslo å kommentere noe rundt saken.

Kommuneplanbehandlingen er utsatt til et ekstraordinært kommunestyremøte 8. november.

Trekker seg ikke

Katrine Aalstad (MDG) kommer ikke til å trekke seg som saksordfører for kommuneplanarbeidet.

Aalstad fikk av Regnbuealliansen en 10 prosents frikjøpt stilling til å lose kommuneplanarbeidet.

Fram til sist vinter var hun leder av arbeidsutvalget for plansaker, da dette ble nedlagt. Etter det har hun vært leder i arbeidsgruppa for kommuneplanen. Kritikken mot manglende politisk medvirkning fra Aalstad dreide seg om perioden etter at planutvalget ble lagt ned. Refsen fra Busterud opplever hun som feilplassert, og sier at hun selvsagt ikke kommer til å trekke seg som saksordfører.

Aalstad har for øvrig kommet i fokus i forbindelse med kommuneplanens arealdel, fordi hun som grunneier av Møystad gård har spilt inn ønske om å fradele eneboligtomter til øko-boligfelt og øko-hotell. Innspillet gjør at hun blir vurdert som inhabil under behandlingen av arealdelen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.