• KONKURRANSEHEST: «Rönd frá Selfoss» har tidligere vært landslagshest. Her er hun og eier Christina Lund i aksjon.
    FOTO: Privat

Det var en dramatisk redningsaksjon som fant sted på Frøberg gård på Furnes søndag. Christina Lund driver hesteoppdrett og har om lag 30 hester på gården.

En av dem er islandshesten «Rönd frá Selfoss», som blant venner er bedre kjent under kallenavnet «Marsvinet».

Den tidligere landslagshesten var sammen med flokken sin på omtrent 20 hester da den kom bort fra flokken lørdag. Dette er hester som er ute mye av året.

Christina Lund var selv borte fra gården, og det var en stalljente som fant «Marsvinet» da hun gikk sin morgenrunde søndag.

Det viste seg at hesten hadde falt på isen, uten mulighet for å komme seg opp, og blitt liggende i vinterkulden hele natten.

I opp mot 18 timer kan hesten ha blitt liggende slik.

Hesten lå og skalv da den ble funnet og var tydelig preget av kulden og manglende sirkulasjon.

Brannmannskap kalt inn

Da ble det satt i gang litt av et apparat for å redde hesten.

Christina Lund hastet hjemover og ringte parallelt til hestefolk og andre, som slapp alt de hadde i hendene for å bidra. Brannmannskap ble også tilkalt.

Etter mye hardt arbeid klarte de ved hjelp av traktor og håndkraft, å slepe hesten liggende på en matte inn i en tilhenger på et jordet et stykke fra fallstedet.

Holdt på plass med seler

På plass i stallen forsøkte de alt de kunne for å få hesten til å stå på egne bein slik at sirkulasjonen skulle sette i gang, men dette viste seg å være en svært vanskelig oppgave. Men med bruk av seler som ble festet i takbjelker, klarte de etter hvert å få hesten til å stå.

– Det hadde vært tøft, men jeg var forberedt på å avlive henne dersom det ikke skulle gå bra. Hun var kraftig nedkjølt og vi strevde voldsomt med å få henne på beina igjen, Heldigvis ser det ut til at det skal gå bra, selv om hun fortsatt er sterkt preget av det som skjedde, sier Lund.

Hun ønsker å takke alle som var med å bidra til å redde hesten.

– Jeg tror ikke den kunne ha ligget særlig mye lengre. Jeg har jo mange hester, men noen av dem har man et sterkere forhold til enn andre. «Marsvinet» er en slik hest. Det er den som står aller nærmest til meg, sier Lund.

Etter en natt stående i stallen ved hjelp av stropper, begynner helsetilstanden hennes å bedres.

– Men den er fortsatt preget av det som skjedde. Det har vært en forferdelig påkjenning for henne, men med tid og stunder håper jeg hun er tilbake slik hun var før ulykken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.