Et hundretalls hytteeiere ble lørdag i Sjusjøen fjellkirke informert om den nye serviceavgiften som Brøttum almenning har pålagt sine hytteeiere å betale. Mange har latt seg provosere stort av avgiften fra grunneieren, som kommer i tillegg til en rekke allerede etablerte avgifter.

Jan Tore Hemma, som er bestyrer i allmenningen, forsvarer serviceavgiften og mener den er rettferdig.

– Vi betaler allerede store summer til service som hytteeierne tar imot. Summen øker stadig, og vi er nødt til å få dekket utgiftene våre, sier Hemma til Nrk.

Serviceavgiften skal dekke vedlikehold av veier, vannposter og andre tilbud. En del av avgiften er blant annet øremerket arbeid med områdets skiløyper.

Pihl, som også er en stor grunneier på Sjusjøen, kommer til å sende ut en tilsvarende avgift.

Hytteeierne på Sjusjøen mener at de allerede betaler mer enn nok. Enkelte har uttalt at grunneierne allerede tjener så mye på tomtesalg i området at de ikke bør øke hytteeiernes kostnader.

– Jeg skjønner at hytteeierne ser på det hele regnskapet vårt. Det vi virkelig tjener penger på, er salg av grunn. Men en gang går grunnen slutt. Vi ser derfor ikke på det som overskudd, vi ser på forrentningen av overskuddet, og da blir tallene annerledes, sier Hemma til Nrk.

ProtesTerer

Striden om serviceavgiften gjør at Sjusjøen Vel nå svarer med å holde tilbake en kvart million kroner til løypekjøring inntil de får almenningene på talefot. Jan Tore Hemma i Pihl innrømmer at de ikke har lovhjemmel til å kreve 450 kroner til løypeavgift, men regner med at hyttefolket vil være med på å støtte de fine løypene som Sjusjøen er blitt kjent for. Det skriver GD i dag. Dette fikk flere på årsmøtet til å karakterisere løypeavgifta som useriøs.

Ringsaker allmenning innfører altså en årlig serviceavgift på 2.500 kroner. Serviceavgiften skal dekke kostnader til sommervedlikehold av hoved- og fellesveier, videoovervåking av innkjøring og kostnader til fellesprosjekter innen ski, sykkel og sti. Det er 827 hytteeiere som fikk dette skrivet fra allmenningen som også varsler å regulere festeavgiften.

Serviceavgiften kommer i tillegg til festeavgift, brøyteavgift og bomavgift.

DÅRLIG KOMMUNIKASJON

Etter oppfordring fra Rømåsen og Natrudstilen Vel sendte Ringsaker Almenning i starten av juli et oppklarende brev til hytteeierne angående serviceavgiften. Men brevet ble sendt etter at kravet om betaling var utløpt.

– Det vi stusset veldig over var at det kom så brått på. Forklaringen skulle vært sendt ut før fakturaen. Vi ønsker en tett og konstruktiv dialog med allmenningen og det har vi hatt tidligere. Vi vil ha en grundigere redegjørelse med bakgrunnen for serviceavgiften. Derfor har vi invitert Ringsaker Almenning til styremøte 15. august der det vil bli en diskusjon, forteller leder i Rømåsen og Nattrudstilen Vel.

- Plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00