Vanligvis ligger Hedmark lavt på lista når landets skoleresultater presenteres, men i en ny forskingsrapport, utarbeidet på oppdrag for Utdanningsdirektoratet, er det ingen som slår oss. Det som skiller denne studien fra andre, er at forskerne har «nullstilt elevene» når de tas inn i videregående skole. Ved å korrigere for elementer som lavt utdanningsnivå hos foreldrene, og hvilke karakterer elevene har med seg fra ungdomsskolen, har forskerne forsøkt å isolere innsatsen som foregår i de videregående skolene. Og da kommer Hedmark ut på topp.

– En stor bragd

– Det er i klasserommet arbeidet skjer. At vi klarer å gi elevene mest merverdi av alle fylker, den tida de er i videregående skole, det er rett og slett en stor bragd, sier Aasa Gjestvang, som er fylkesråd for utdanning i Hedmark.

Målet til forskerne er å finne ut hvor mye den enkelte skole løfter elevene faglig og bidrar til at elevenes fullfører skoleløpet.

– Vi får inn de ungdommene vi får. Som skoleeier kan vi ikke skylde på at de har dårlige karakterer fra før, eller at foreldrene deres ikke har høyere utdanning. Det er så viktig at det gjøres et stort arbeid der ute i de videregående skolene, og det er fryktelig moro å få beviset på at driften vår er så god, sier Gjestvang, som medgir at det er noen forskjeller innad i Hedmark (se tabell).

Færre på Yrkesfag

Forskerne har beregnet hvor mye skolene bidrar til fullføring både på studieforberedende og yrkesfag. Hele landet sett under ett er forventet fullføring på yrkesfag 52,8 prosent mens forventet fullføring på studieforberedende er 60,5 prosent. Hedmark ligger 6,4 prosentpoeng foran landsgjennomsnittet på yrkesfag, og 8 prosent over snittet på studieforberedende.

Målrettet arbeid

– Det er ikke tilfeldig. Vi har jobbet knallhardt og målrettet i mange år, og vi er fortsatt ikke i mål. Vi må bli enda flinkere, og hvis vi skal få opp karaktersnittet i Hedmark, må innsatsen bedres gjennom hele skoleløpet. Får vi inn ungdommer med bedre grunnlag fra grunnskolen, blir sluttresultatet enda bedre, sier Gjestvang.

Skolebidrag i prosent, målt mot landsgjennomsnittet

Skole Studieforberedende Yrkesfag

Elverum 6,8 9,3

Hamar katedralskole 3,9 -2,1

Jønsberg 10,5

Midt-Østerdal 8,2 20

Nord-Østerdal 8,4 4

Ringsaker 12,2 8

Sentrum 13,7 11,9

Skarnes 10 0,7

Solør 16,3 11,9

Stange 13,5 0,1

Storhamar 0,6 2,1

Storsteigen 17,9

Trysil -7,2 -8,1

Øverbyen 11,4 -8,3

HEDMARK 8 6,4

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.