Hedmark og Oppland gjennomfører denne uken felles fylkesting ved Hafjell, og begge fylkestingene har onsdag avgjort hvordan de ser for seg framtidens sykehustilbud i Innlandet.

Både Hedmark og Oppland ønsker i hovedsak å bygge et nytt hovedsykehus i Innlandet, hvor man samlokaliserer spesialisthelsetjenester sammen med psykisk helsevern og rusbehandling.

Dermed følger de anbefalingen som Sykehuset Innlandet tidligere har gått inn for, og Hedmark fylkesting peker konkret på en lokalisering ved Mjøsbrua.

- Det er på en måte litt historisk at et felles fylkesting går inn og anbefaler at man går videre med et hovedsykehus. Jeg tror det er et riktig vedtak, sier fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen (Ap) i Hedmark.

vil bli lagt merke til

Lederen av Fylkesrådet tror vedtakene vil bli lagt merke til hos Sykehuset Innlandet.

- Det er en prosess fremover, men bør være et tungt signal til Sykehuset Innlandet og for prosessen videre, sier Sveen.

Han får støtte av Rune Øygarden fra Hedmark Høyre. 

- Jeg vil tro at Sykehuset Innlandet legger vekt på hva fylkestingene i Hedmark og Oppland mener. Det er også et betydelig flertall som går inn for et spesialistsykehus, sier Øygarden.

Også Erik Ringnes fra Hedmark Venstre var lettet over at fylkestingene ønsker et nytt sykehus i Innlandet.

- Jeg kjente at det var et viktig vedtak som ble fattet, sier Ringnes.

VIL HA LOKALE TILBUD

Men fra begge leire signaliseres det også kraftig at man forutsetter at det fortsatt må være gode lokale helsetilbud der folk bor.

Fra Sykehuset Innlandet er det anslått at 7 av 10 pasienter som skal til en poliklinisk konsultasjon eller til dagbehandling kan få dette ved det nærmeste sykehuset eller lokalmedisinske senteret.  

Oppland fylkeskommune presiserer at de forventer at en fremtidig sykehusmodell sikrer et likeverdig sykehustilbud i ulike deler av Innlandet, og de legger til grunn at tilbudene ved de eksisterende sykehusene videreføres på et sammenlignbart nivå i hele regionen.

Hedmark fylkeskommune ønsker å utvikle Elverum som «helsebyen», og ønsker at sykehuset i Elverum skal få en større enhet for planlagte behandlinger.

- Jeg tror at vi vil få bruk for den kapasiteten som er i Elverum. Vi vil blant annet få en eldre befolkning, så det kommer til å bli behov for den. Det samme gjelder Hamar, Lillehammer og Gjøvik, sier Rune Øygarden (H).

IKKE UTEN DEBATT

Fylkestingene kom selvsagt ikke til enighet om hva de mener er den beste sykehusmodellen uten debatt, og det er tydelig at det er delte meninger om hvordan sykehusene skal organiseres, selv om vedtakene til slutt ble fattet med gode flertall.

- En slik sentralisering vil ikke gjøre noe for å bære tilbudet for flertallet av pasientene. På en rekke områder vil en sentralisering føre til en forverring, sier Anne Lise Fredlund i Oppland SV.

- Jeg støtter forslaget om et hovedsykehus i Innlandet. I Østfold har man lykkes med samlokaliseringen av somatikk og psykisk helsevern, sier Svein Borkhus i Hedmark Ap.

- Det å samle en del funksjoner på et hovedsykehus, det er det som gjør det mulig å desentralisere en del tjenester, mener Erik Ringnes fra Hedmark Venstre.

vedtak i høst

Det er styret i Sykehuset Innlandet som til høsten skal vedta hvilken sykehusmodell man ønsker å gå for. Prosessen er nå inne i en høringsperiode, det vil si et tidsrom hvor kommunene, fylkene, organisasjoner og andre interesserte kan komme med innspill til prosessen.

Det vil si: fortelle hva de mener er den beste løsningen for sykehusene i Innlandet i fremtida. Høringsperioden vil vare frem til 12. mai, og beskjeden fra fylkestingene i Hedmark og Oppland er altså: JA til et nytt hovedsykehus i Innlandet. Med visse betingelser.

Etter at styret i Sykehuset Innlandet har fattet et vedtak om hvilken sykehusmodell man ønsker å gå for, vil vedtaket sendes til Helse Sør-Øst, som har det siste ordet.

Det er satt av åtte milliarder til byggingen av ny sykehusstruktur i Innlandet, og byggestart er tidligst i 2022.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.