«Jeg vet hvordan du har det», sa jeg trøstende da jeg ankom gårdsplassen – og klappet ham på skulderen. «Dårlig tid. Skal rekke innom tre hus til», mumlet den mutte tenåringen bak det hvite skjegget. Han hadde nok mest lyst til å slenge beina på bordet og ta seg en iskald vørterøl, men da hadde nok barna blitt fryktelig skuffet.

Apropos skuffelse – og øl: Gjennom oppveksten har man opplevd ganske mange ulike nissetyper på julebesøk. Jeg husker en noe spesiell kar som besøkte oss midt på 90-tallet. Han luktet øl og var veldig ivrig etter å ha oss ungene på fanget. I ettertid har jeg stusset over at han sjanglet ut og kjørte vekk i naboens Saab 900, men nok om det.

En annen gang skulle tante i nord være nisse. Det endte med så mye bannskap og latterkrampe at hun slo hodet borti peishylla, ramlet oppi sin egen sekk – og kom seg ikke ut igjen før onkel Herbert fikk sprettet den opp med samekniven han alltid hadde med seg i sosiale lag.

I fjor var det min tur til å være nisse. Tre familier ble besøkt, og suksessen lot ikke vente på seg. Belønningen ble formidabel: En boks juleøl og to flasker vin som takk. Full av entusiasme opprettet jeg enkeltmannsforetaket «Nådeløs Nisseservice», slik at jeg kunne profesjonalisere driften og etter hvert tjene fete penger.

Dessverre begynte driften å dabbe av allerede i romjula, så i januar ble det tur til skifteretten og tvangssalg av både skjegg og et par illeluktende reinskinnstøfler i størrelse 48.

«It’s hard to be a nissemann», sa folk gjennom store deler av 90-tallet. Jeg kan skrive under på at det fortsatt gjelder den dag i dag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.