Hamar kommune er i sluttfasen med den nye kommuneplanen. Miljøpartiet De Grønnes Katrine Aalstad fikk av flertallspartiene i kommunestyret ansvaret for å lede det politiske arbeidet med ny kommuneplan.

Aalstad leder arbeidsgruppa for kommuneplanarbeidet. De startet arbeidet med den nye kommuneplanen rett etter valget for to år siden.

Øko-hotell

Tilbake i 2014 spilte grunneierne av Møystad gård Katrine og Amund Aalstad for første gang inn ønsket om å omregulere deler av innmarka på gården til øko-hotell og fradele tomter til etablering av et økologisk boligfelt.

Kommende onsdag har Aalstad, som selv sitter i formannskapet, invitert resten av formannskapet til Møystad for å få mer informasjon om tanken bak øko-hotell og -boliger. Dette er ikke en del av det offisielle formannskapsmøtet.

Vært åpen

5. september leverte kommunens juridiske rådgiver Trond Iver Skattum en habilitetsvurdering av Aalstad.

– Jeg har fra dag én vært åpen om Møystad gårds innspill. De som jobber med kommuneplanen i kommunen har visst om dette hele vegen, sier Aalstad.

Ifølge habilitetsvurderingen er Aalstad habil dersom hun for eksempel jobber for å få inn en generell formulering i kommuneplanens samfunnsdel som dreier seg om å legge til rette for etablering av øko-hotell/øko-boligfelt.

Inhabil om møystad

Men dersom formuleringen knyttes direkte til Aalstads gård Møystad, er Aalstad inhabil. Det er fordi en slik formulering kan påvirke framtidig utvikling av eiendommen, inkludert økonomiske forhold.

– Jeg oppfatter at vi har håndtert dette ryddig, sier Aalstad.

Habilitetsvurderingen vil innebære at Aalstad må fratre behandlingen når politiske organ skal behandle plassering av øko-landsbyer.

Høner og grønnsaker

Tanken bak øko-hotellet og et økologisk boligfelt på Møystad, er å gjøre bærekraftig matproduksjon og levesett tilgjengelig for flere.

– På Møystad gård i dag driver vi med parsellhager, kafé og selskapslokaler med basis i økologisk matproduksjon. Både øko-hotellet og øko-boliger er tenkt inn i et fellesskap og i en helhet. Det aktuelle området er ikke lett å dyrke. Med småskala landbruk kan det bli nydyrking, sier Aalstad.

Boligene skal ha mulighet for egen matproduksjon, og høner og gris/småfe skal være tillatt. Etter at HA omtalte øko-initiativet i forrige uke, har Aalstad hatt henvendelser fra folk som er interessert i å bo og leve slik.

Vedtas neste år

Ordfører Einar Busterud sier at det er Aalstad som privatperson som har invitert formannskapsmedlemmene til en orientering neste onsdag.

– Hun blir behandlet på samme måte som andre grunneiere. Jeg er ikke fornøyd med at invitasjonen kommer i forlengelsen av formannskapsmøtet, men det er altså ikke en del av det offisielle møtet. Jeg vet ikke hvor mange som blir med, sier Busterud.

Assisterende rådmann Terje Halvorsen sier at det først er nå etter sommeren at kommunen har startet å jobbe detaljert med arealdelen av kommuneplanen.

Rådmannens innstilling til hvilke byggeområder som skal tas inn i den nye kommuneplanen kommer 11. oktober.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.