På Møystad gård går hønene fritt i tunet. De holder gården selvforsynt med kortreiste egg.

Eierne av gården Katrine og Aamund Aalstad drømmer om å gjøre et liv i pakt med natur og med egenprodusert mat tilgjengelig for flere.

To stilte

De søkte i 2014 om å få lov til å omdisponere deler av gårdens innmark for å dele av tomter til en øko-landsby og bygge et øko-hotell med 20 dobbeltrom.

Men for å få lov til å gjøre det, må kommunestyret si ja til dette når de behandler den nye kommuneplanen.

Onsdag hadde Katrine Aalstad, som også er med i Hamar-politikken for Miljøpartiet De Grønne, invitert hele formannskapet for å få en orientering og en omvisning.

Der stilte Tor Inge Martinsen (BBL) og Toril Merete Nysæter (Ap).

Nytt konsept

Øko-hotell er et nytt konsept i Norge, men det dreier seg om å bygge små boenheter inn i terrenget, i stein, halm eller lignende.

Resepsjon og restaurant skal være på selve Møystad gård.

Øko-landsbyen er tenkt som eneboliger og bofellesskap.

Etter at HA skrev om ideen første gang, fikk driverne av Møystad flere henvendelser hvor flere var interessert i bofellesskap for seniorer.

Øko-boligfeltet skal gi mulighet for å dyrke egne grønnsaker og holde husdyr.

– Spennende

Tor Inge Martinsen (BBL) synes innspillet fra Møystad gård er spennende.

– Jeg tror det er viktig med mangfoldige og varierte botilbud i Hamar, og noen er sikkert interessert i alternativer med en så tydelig økologisk profil. Og bra at det finnes idealister som tenker litt nytt. Så må jo dette videreutvikles før det blir avklart om planene kan realiseres, sier Martinsen.

Både bygging av boliger i randsonen av friområdet Klukhagan og omdisponering av Vien gård til nærings- og eventuelt boligformål er politisk kontroversielt. En stor utfordring for ny kommuneplan er at traseen for framtidig dobbeltspor på jernbanen ikke er fastlagt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.