Yang Xueyi har etablert et lite stykke Kina på Malungen, og nå kan det bli tilsvarende andre steder i Hedmark.

Hedmark fylkeskommune og Innovasjon Norge jobber i disse dager med å sy sammen et program for andre kinesiske investorer som har meldt sin interesse etter Yang Xueyis oppkjøp i Stange. Over nyttår vil de etter planen foreta en rundreise, og bli presentert for en rekke potensielle investeringsmuligheter rundt om i fylket.– Vi vil presentere caser som trenger kapital. Så får vi se om det blir en match, sier fylkesråd Thomas Breen.

takk til nils og yang

Yang Xueyi er en del av et nettverk av kapitalsterke kinesere med tilholdssted i Beijing, og det var småprat med ordfører Nils A- Røhne i Stange som etter hvert førte til det større initiativet.

–Uten etableringen på Malungen, hadde ikke dette vært mulig. Det er takket være Nils og Yang, og det gode forholdet de har fått som gjør at vi kan prøve dette, sier Breen, som mener dette vil være en unik mulighet for Hedmark.

– Det er utrolig sjeldent vi i Hedmark kan presentere muligheter for folk med mye penger.

flere milliardærer

Fylkesråden tror det er flere grunner til at kineserne ønsker å komme hit for å undersøke mulighetene.

– Det handler nok litt om at mange kinesere spør seg når kollapsen i egen økonomi kommer, mener Breen.

– Derfor kan det være en ren egeninteresse av å plassere penger utenfor Kina. Norge er et stabilt land, både politisk og økonomisk, og vi er langt framme teknologisk, legger han til.

Totalt er det et sted mellom 70 og 100 kinesiske forretningsmenn som har meldt sin interesse, og de har penger på bok.

–Det er flere milliardærer, og det er en relativt kapitalsterk gruppe, forklarer Breen.

Prosjektet er ennå i en tidlig fase, og det er så langt ikke spikret noen konkrete prosjekter kineserne skal få kikke på. Men reiseruten begynner å ta form.

En gruppe vil reise nordover, mens to får farte ned Glomdalen. Alle skal besøke Hedmarken og elverumstraktene.

– Det er en gyllen mulighet, men vi må passe på å ikke heise flagget ennå. Vi skal i alle fall være et godt vertskap, lover Breen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.