I og med at det er lagt ned innsigelser til alle traséalternativene, vil ikke kommunestyrets trasévedtak 21. desember være rettskraftig.

15. desember skal aktørene møtes hos fylkesmann Sigbjørn Johnsen for å prøve å bli enige. Blir de ikke det, kan det bli en ny mekling i januar før saken vil ende på kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners bord.

Hamar Høyre har kjempet for å få flyttet jernbanen vekk fra strandsonen, og til en østlig trasé og ny stasjon ved Vikingskipet.

Nå er kommunestyrerepresentant Michael Oreld og varaordfører Knut Fangberget på banen og signaliserer at så snart det foreligger en rettskraftig trasé, må Hamar kommune begynne å se på hvordan området mellom Tjuvholmen og Koigen i framtiden skal se ut, uten jernbane.

Fra parkering til park

I dag består området av en stor parkeringsplass som ikke innbyr til opphold.

Området må utvikles til park og rekreasjon, og ikke blokker og arbeidsplasser, mener de. Ny bebyggelse må heller legges til dagens stasjons- og sporområde når jernbanen er flyttet.

– Vi vil starte arbeidet med å åpne Hamar mot Mjøsa, sier Oreld.

Ikke billig

Fangberget viser til mulighetsstudier fra 2013/2014 med urban sjøfront med utvidet båthavn, kanaler, park og uforstyrret mjøsutsikt fra dagens kvartalsstruktur.

– Når departementet har behandlet innsigelsene en gang neste vår, må vi gi landskapsarkitekter i oppdrag å foreslå utnyttelse. Vi kan tenke oss en trinnvis utbygging, sier de to.

– Hva vil dette koste, og hvem skal betale?

– Vi kan ikke i dag si hva det vil koste, men billig blir det ikke. Finansieringen må skje i et spleiselag mellom vegmyndigheter, Jernbaneverket og kommunen. Jernbaneverket må rydde opp etter seg. Med orden i kommunens økonomi, mener vi er det er et handlingsrom for en slik opparbeidelse som vil styrke Hamars attraktivitet og herlighetsverdier, sier Oreld og Fangberget.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.