Som lege på Osteoporoseklinikken til M3 Helse i Hamar vet han at mange går rundt med ulike grader av beinskjørhet i mange år, uten å vite om det.

– Vi sier gjerne at beinskjørhet er en sykdom som ikke plager deg – før det første bruddet, sier Høivik.

SVEKKET

Når bruddene kommer, kan det skyldes at beinmassen er blitt svekket. Nedbrytingen av beinmasse skjer hos oss alle, men det kan skyte fart hos kvinner etter overgangsalder.

– Dette er ikke bare en kvinnesykdom, også menn kan bli beinskjøre, sier Høivik.

Oppfordringen hans er klar: Sørg for å få i deg kalsium og D-vitaminer, kombinert med jevnlig mosjon.

Og på dagens osteoporosedag håper han at de som har rundet 50 og som får et uforklarlig brudd, tenker i retning beinskjørhet og tar en tetthetsmåling av beinet.

Det har Synnøve Flaten gjort. Siden moren hennes var beinskjør, ble hun oppfordret av gynekologen sin til å sjekke beintettheten da hun fylte 55. Undersøkelsen viste at hun allerede hadde nedsatt beintetthet flere steder i skjelettet.

– Jeg hadde ikke noen plager med det, helt til jeg løftet noe tungt og brakk ryggen på to steder, forteller hun.

Mange rammes

I dag regner man med at 230.000 nordmenn over 50 år har hatt kompresjonsbrudd i ryggen. Mange av dem vet ikke engang om det.

Statistikken viser også at årlig er 9.000 lårhalsbrudd, 8.000 ryggvirvelbrudd og 15.000 underarmsbrudd som skyldes beinskjørhet.

– Det koster samfunnet store summer hvert år, og vi kan bare tenke oss hvilke lidelser det medfører hos den enkelte, sier Hans Olav Høivik.

Det er ikke bare alderdom, kosthold og arv som kan gjøre deg mer disponibel for beinskjørhet. Medisiner som inneholder kortison, sykdommer som astma, Kols, diabetes, tarm- og stoffskiftesykdommer kan også gjøre deg mer utsatt.

Hvis du får påvist beinskjørhet, blir du fulgt opp med kontroller og medisiner som kan forsinke prosessen og bidra til å forebygge brudd.

Førstkommende mandag er det åpent møte på Gregers om beinskjørhet. Der ser en også på konkrete tiltak i hjemmet for å hindre hjemmeulykker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.