I statsråd 10. mars ble det bestemt å slå sammen Hedmark og Oppland fylkesmannsembeter.

Dette er et ledd i regjeringens regionreform. Fra 1. januar 2019 skal landet ha 11 fylkesmannsembeter mot 17 i dag.

Regjeringen har ikke sagt hvor det sammenslåtte embetet skal ligge, men det står mellom Hamar og Lillehammer.

110 arbeidsplasser

Fra Lillehammers side er posisjoneringen i full gang for å få embetet.

For Hedmarks del er det snakk om 110 arbeidsplasser som i dag befinner seg i Statens hus i Hamar.

Det er sagt at ingen ansatte skal miste jobben som følge av omorganiseringen, men at noen kan få nye arbeidsoppgaver.

Regionrådet for Hamar-regionen vedtok på sitt siste rådsmøte å sende en henvendelse til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Knutepunkt

I henvendelsen, lister de opp gode grunner for at regjeringen bør velge Hamar som sted for fylkesmannen i den nye sammenslåtte regionen.

Foreløpig har ikke den nye enheten fått noe navn, men Fylkesmannen i Innlandet er sannsynlig. Regionrådet viser til at Hamar har sterke fagmiljøer innen samfunnssikkerhet, og er et kommunikasjonsmessig knutepunkt nær Oslo og Gardermoen.

Skummel veg

Regionrådsleder og ordfører i Ringsaker kommune Anita Ihle Steen (Ap) synes Hedmark og Oppland Høyres strategi om å «gi» fylkesmannen til Lillehammer, mot å samle fylkesadministrasjonene (fylkeskommunen) i Hamar, er en skummel veg å begi seg inn på.

– Både Hedmark og Oppland fylkesting har sagt at de ikke ønsker noen sammenslåing, og det kan skje at fylkeskommunene fortsetter som i dag. Da er det dumt dersom fylkesmannen forsvinner til Oppland, påpeker Steen.

Hamar et tyngdepunkt

Det er antydet at det kommer en avklaring på plassering av det nye fylkesmannsembetet før sommeren.

Steen sier at hun ikke kategorisk er negativ til å diskutere større regioner, men hun vil vite hvilke funksjoner staten er villig til å gi fra seg, og hun står godt plantet bak Arbeiderpartiets linje om at sammenslåing skal være frivillig.

– Dersom vi begynner med omorganisering for omorganiseringens skyld, risikerer vi at fagfolk forsvinner og lite motivasjon i organisasjonen. Vi må starte med innholdet, mener Steen.

Hun påpeker at de rundt 110 arbeidsplassene som befinner seg hos fylkesmannen i Hedmark, er kompetansearbeidsplasser som er viktig for regionen.

Hamar-regionen er desidert det befolkningsmessige tyngdepunktet i Innlandet. Bo- og arbeidsregionen Hamar har cirka 92.000 innbyggere, mens Gjøvik har 68.000 og Lillehammer 37.000 innbyggere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.