Lederen for frisklivssentralen i Hamar, Heidi Lønrusten Gundersen, har stor tro på at frisklivskurset «Ta styring» kan få stor betydning for dem som deltar.

Kurset starter 13. september, og det er fremdeles ledige plasser. I disse dager pågår det intervjuer med aktuelle deltakere. Totalt tas det inn 10–12 deltakere på kurset som er beregnet på personer mellom 25 og 45 år.

– Vi vet at det er mange som sliter med helseutfordringer, som gjør at de kanskje er ute av jobb og aktiviteter. De er slitne, det er mange diffuse helseplager, og mange som sliter med ledd- og skjelettplager. Det viktigste kriteriet for å få være med er at de viser motivasjon til å ta tak i sin egen situasjon, ta styringen, sier Heidi Lønrusten Gundersen.

LES OGSÅ: Slik er treningstilbudet i Hamar-området

- et Mål å kunne gå tilbake i jobb

Frisklivssentralene i Hamar, Stange og Ringsaker arrangerer disse kursene i samarbeid med Sykehuset Innlandet, avdeling Ottestad. Det er St. Olavs hospital i Trondheim som står bak ideen og opplegget for kurset, som går over seks kvelder.

I fjor ble det gjennomført et pilotprosjekt for å se hvordan kurset fungerer og om det har noen verdi. Ti personer deltok, og de svarte på en undersøkelse både da de startet og da de hadde avsluttet kurset. Deltakerne mener jevnt over at helsen er blitt bedre i løpet av kurset; det er færre fysiske og psykiske plager, de opplever mindre stress, har bedre søvn og har mer energi.

– Det er et klart mål at deltakere som er ute av jobb skal kunne gå tilbake i jobb, eller øke jobbdeltakelse hvis de er delvis sykmeldt. Vi bidrar med samtaler og lett trim i form av en gåtur eller enkle øvelser innendørs. De får møte andre i samme situasjon, men jobben, den må de gjøre sjøl, sier Heidi Lønrusten Gundersen.

LES OGSÅ: Alle må ut i aktivitet for å få sosialhjelp

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00