– Det er et vanskelig tema å ta tak i, men vi må bli flinkere til å snakke om selvmord. Det er viktig å bry seg, sier Oddrun Bøhlerengen, generalsekretær i den selvmordsforebyggende organisasjonen LEVE.

Annette Grønstad, som selv mistet en sønn i selvmord for ett år tilbake, er også opptatt av det:

– Det er en myte at det farlig å snakke om selvmord. Snakk med de unge, og ta vare på dem når de opplever det i familien eller i vennekretsen, sier Grønstad som er på vei inn i styret i LEVE i Hedmark.

De har store forventninger til landsmøtet og til dagskonferansen i Hamar 3.- og 4. juni. På dagskonferansen, som alle interesserte kan melde seg på, er det hentet inn mange kapasiteter på selvmordsforebyggende arbeid.

Oddrun Bøhlerengen har selv store forhåpninger til at det nå skal lages kommunale planer for å forebygge selvmord.

– Vi har sett så mye ansvarsforskyvning og så mange eksempler på dårlig kapasitet. Med kommunale planer er håpet at hele lokalsamfunn kan trekke i samme retning for å hjelpe til, både for å få det på dagsordenen og å sette i gang tiltak, sier Bøhlerengen.

Hun håper dette også kan bidra til tettere samarbeid slik at man bedre kan følge opp mennesker som kommer ut fra behandling på institusjon.

Generalsekretæren ser flere likhetspunkter med forebyggende trafikkarbeid. Der har antallet trafikkdøde gått drastisk ned etter at det ble innført konkrete sikkerhetstiltak.

– Vi må også arbeide med å få konkrete tiltak på plass. Sikringstiltak på bruer og veier kan gjøre at mennesker som har det vanskelig ikke følger impulsen om å ta sitt eget liv. Forhåpentligvis får de hjelp i stedet, sier Oddrun Bøhlerengen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.