Vacker er regional leder for prosjektet aktivitetsvenn i Hedmark og Oppland. Bak prosjektet står Nasjonalforeningen for folkehelsen. Sammen med Hamar kommune og Frivilligsentralen skal de nå puste nytt liv i ordningen med aktivitetsvenner for demente i Hamar.

– Vi forsøkte å sette i gang ordningen i 2015, men lærte da at det ikke må gå for lang tid fra aktivitetsvennene har fått opplæring til de får en å være aktivitetsvenn for, sier Trine Pettersen som skal lede arbeidsgruppa bak prosjektet.

Stort behov

Kurset går over to kvelder, 20. april og 27. april. Demensteamet i Hamar kommune og de ansatte på institusjonene er allerede i gang med å lage oversikter over hvem som kunne ha glede av å ha en aktivitetsvenn. Og det kan være mange.

– Våre oversikter viser at det er rundt 550 personer med demens i Hamar. Jeg vil tro at så mange som 80 av de hjemmeboende, kanskje 30 av demente i omsorgsboliger og 15 på institusjonene kunne ha glede av å få en aktivitetsvenn som kan få mennesket bak sykdommen til å blomstre, sier demenskoordinator Anita Stenhaug.

Men Stenhaug understreker at det kan være flere som lider av demens som foreløpig ikke er registrert. Hun ber dem eller dere pårørende om å ta kontakt hvis de ser at dette kan være noe for dem.

Kobler interesser

Arbeidsgruppa håper på å få med 30 vordende aktivitetsvenner, både kvinner og menn, på kurs. Josefine Vacker mener at Hamar har gode forutsetninger for å lykkes når frivilligheten arbeider sammen med kommunen.

Så kommer jobben med å koble interessene til aktivitetsvennene, men de interessene som de demente hadde før sykdommen satte bremser på initiativstrangen. – Det kan rett og slett være å ta med den demente ut på tur, på en utstilling, kanskje på en konsert, pusle med hagearbeid, eller mer karslige aktiviteter som bilmekking og fisketurer, er forslagene fra arbeidsgruppa. 

Josefine Vacker har vært til stede på flere erfaringsmøter i Hedmark og Oppland og får høre mange hyggelige historier om gode møter mellom demente og aktivitetsvennene. 

– Hun som vant frivilligprisen i Oslo i fjor er aktivitetsvenn. Da hun fikk prisen sa hun: Hun kjenner meg ikke igjen når jeg komme, men hun husker klemmene mine. De som blir aktivitetsvenner skal ikke være i tvil om at det nytter, sier Josefine Vacker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.