Hvis Junior Chamber International (JCI) i Hamar får det som de vil, er mat-dele-prosjektet i gang før jul.

– Og det er ikke uten grunn. Det er nå i tida rundt jul vi kjøper inn masse mat, og gjerne altfor mye mat. Vi ønsker å gjøre folk bevisst på at de ikke skal kaste mat, samtidig som andre kan ha glede av maten, sier Patrycja Selmer, prosjektleder for foodsharing-prosjektet «Hånd-til-munn».

Kjøleskap

Helt konkret går prosjektet ut på å sette et stort kjøleskap et sted som kan nås av mange. Her setter man inn den maten man har til overs, så kan andre forsyne seg med denne maten.

– Vi er veldig interessert i å få kontakt med sponsorer for å få et kjøleskap med glassdører. I neste omgang må vi finne et egnet sted å sette dette kjøleskapet. Det kan for eksempel være på en bensinstasjon, på jernbanestasjonen eller et annet sted med lang åpningstid. Vi må også ha med flere frivillige som brenner for ideen om å dele mat slik at den ikke blir kastet, sier Patrycja Selmer.

Hun understreker at dette prosjektet ikke skal konkurrere med allerede eksisterende matutdeling. – Vi har fokus på at vi ikke skal kaste mat og vi vil bevisstgjøre folk på nettopp det, sier Selmer.

Klare regler

JCI Hamar, som har 14 aktive medlemmer, samarbeider med Mattilsynet og med Hamar kommune. Det må lages klare regler for hva som kan settes inn i kjøleskapet, og ikke minst kjøreregler for rydding og renhold.

Foodsharing-prosjektet oppsto i Tyskland i 2012. Siden har København og Stockholm og flere mindre byer i Sverige og Danmark kastet seg på. JCI i Hamar har hatt kontakt med flere av byene som har startet prosjektet «foodsharing» for å få gode tips om hvordan de skal legge opp arbeidet.

Nå er JCI veldig interessert i å få kontakt med både frivillige, og med et sted der kjøleskapet kan stå trygt. De har opprettet en side på Facebook kalt «Hånd-til-munn» der de forteller mer om prosjektet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.