Bibi er en av fire fremmedspråklige kvinner som noen dager i uka møtes for å sy på tekstilverkstedet på Olsrud. Alle fire har av ulike grunner falt ut av norskopplæringen, men hør dem nå!

– Og så ler vi veldig mye, det er viktig, sier Marjan Waaijenberg som nå leder sømgruppa på verkstedet.

HER kan du lese om et tilsvarende opplegg for språkopplæring i Ringsaker.

Prosjektet «Kom på jobb. Tro at du klarer det, så er halve jobben gjort!» startet i februar 2016. Nå er Marjan ansatt i halv stilling og dermed kunne prosjektet videreføres. I tiden som har gått har kvinnene lært seg å håndtere symaskin, de har fått kjenne verdien av å tilhøre ei gruppe og hverdagsnorsken er i rute.

Kreative vesker og handlenett av brukte stoffer og klær har vist seg å være veldig populært. Sjubarnsmor Bibi Arifa hadde sydd med håndsymaskin da hun bodde i Afghanistan. Etter to år på sømgruppa har hun fått fart på sysmakina og syr flotte vesker på løpende bånd. Hun syr også vesker hjemme som hun selger eller gir bort i bursdagsgaver.

Medlin Farah fra Etiopia kom til Norge i 2012 og hadde ikke noen erfaring med symaskin, Men nå går det unna.

– Jeg trives godt med å sy vesker, forteller hun.

– Vi har også fått massevis av bestillinger av vesker, både med ønsker om navn og spesielle motiver, forteller Marjan Waaijenberg.

Alle veskene som ikke er forhåndsbestilt, legges ut i butikken deres, Olsruds lille.

I tillegg tar de på seg reparasjon av arbeidstøy og opplegg av bukser. Tekstilgruppa tar gjerne imot stoffer som kan egne seg til vesker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.