• TRE­VERK: De gam­le ra­dio­ene har fått en vak­ker, gyl­len far­ge.

– Dette er selve gromgutten!

Eiliv Sandberg løfter opp en bærbar Tandberg TP43-reiseradio fra slutten av 60-tallet.

– Du vet, i 1969 ble denne kåret til verdens beste reiseradio. Det er fortsatt lyd i den, bare hør her …

De varme tonene fra lokalradioen strømmer ut gjennom den snart 50 år gamle boksen. Men, etter at NRK og de kommersielle kanalene stengte FM-nettet tidligere i år, har det ikke vært like moro å være radioentusiast på Hamar vest.

– Det er litt trist, for dette er virkelig noen gamle klenodier. Jeg synes det er synd at FM blir borte, men må bare akseptere at verden går fort videre.

Sandberg kan riktignok koble til DAB-adaptere som gir riksdekkende radiolyd gjennom Tandberg’en, men det blir ikke den samme opplevelsen.

– DAB har mye dårligere lyd. Både kvalitet og dynamikk lider når alt er komprimert, sier han – og skuler skeptisk bort på den nye radioen i bokhylla.

Plutselig føles det ikke veldig realistisk at HA skal skrive noen varm og nostalgisk krønik om denne lille plastdingsen i år 2065 … Nå havner Sandbergs gamle radioer på bruktmarkedet. Eieren er vemodig.

– Mor og far kjøpte denne på 60-tallet. Dette er restene av et stykke norsk teknologihistorie som for lengst er vekk. En æra er ugjenkallelig borte, men minnene består. En gang var vi i Norge best i verden til å bygge radioer, avslutter Sandberg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00