Johannes er ikke alene om det problemet på Katta. Medelev på IKT, Simen Christoffer Bakken, mangler også læreplass. Gjermund Røshol forsøker å få en læreplass innen delelager for kjøretøy, Vegard Ørnov har gått på salg og sikkerhet, og håper på en læreplass innen sikkerhetsdelen. I tillegg er det en elev innen profileringsdesign som mangler plass.

– Jeg har hatt kontrakt med flere bedrifter, men har ikke lykkes ennå, sier Johannes, og får gjenkjennende nikk fra de andre. I påvente av læreplass, eventuelt en praksisplass, går de på skolen og blir forberedt på læreplassituasjonen. En del elever får praksisplass som siden kan godskrives som en del av læretiden.

Kjempeflinke

– Bedriftene her i området har vært kjempeflinke med å ta inn elever på læreplasser. Men det er nok fremdeles en del bedrifter som tror at dette er veldig vanskelig. Det er det ikke. Skolen og fylkeskommunen tar seg av alt det praktiske, og det er bare å ta kontakt så skal vi svare på alle spørsmål, sier Tove Spikkerud, lærlingkoordinator på Hamar Katedralskole.

Basiskravet for å ta inn lærling er at bedriften har fagbrev, eventuelt fem års drift som kan erstatte fagbrev. Bedriften må også ha en person som følger lærlingen, men skolen følger selv opp eleven rent faglig.

Faglærer på VG3, Roger Likvern, minner også om at bedriften får støtte for å ta inn lærling. Han viser også til de nye reglene som sier bedrifter kan miste anbud hvis de ikke tar inn lærlinger. De bedriftene som faktisk har lærlinger får et klistremerke som de kan henge opp godt synlig.

Hedmark på topp

Turid Borud, avdelingsleder for fag og yrkesopplæring i Hedmark fylkeskommune, bekrefter at bedriftene er flinke i Hedmark. Av de 834 som primært ønsket læreplass, var det 535 som hadde fått læreplass 1. september. Med det resultatet lå Hedmark helt på topp i antall inngåtte lærekontrakter. 1. oktober hadde tallet steget til 628, og det er fremdeles en del kontrakter ute som ikke er underskrevet ennå.

– Vi er veldig tidlig ute med å lage kontrakter, derfor oppnår vi gode tall tidlig på høsten. Men det bør være plass til alle som søker læreplass. Mitt råd til elevene er at de er aktive, at de viser at de har lyst til å jobbe og lære. I noen tilfeller må en vurdere om en bør reise dit læreplassen er, selv om det betyr at en må dra fra hjemstedet sitt en periode, sier Turid Borud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.