Det var Hamar kommune og Hedmark fylkeskommune som i sin tid stiftet Disen kulturveksttun. Stedet er et senter for kunst- og kultur, og leier blant annet ut atelierer til kunstnere, Turnéorganisasjonen i Hedmark og lokalt kulturliv.

I 2014 flyttet største leietaker Teater Innlandet ut.

I 2005 ble det bygget en prøve- og framvisningssal for teateret i et av byggene på kulturveksttunet. Gjelda knyttet til denne salen gjør det nå utfordrende å ta vare på den store bygningsmassen.

Stort etterslep

Et nytt styre troppet på tidligere i år, og jobber for å få inn flere leietakere og utrede om deler av eiendommen kan omreguleres selges.

– I dag går det akkurat rundt, men gjelda på 3,4 millioner kroner gjør at det ikke er stort av vedlikehold vi får til, forteller styreleder May-Liss Sæterdalen.

Vedlikeholdsetterslepet øker år for år, og selv om det ikke er prekært ennå, har styret søkt sine stiftere Hamar kommune og fylkeskommunen om å få ettergitt deler av gjelda.

Ser muligheter

Det nye styret hvor også Erling Behrens, Inga Blix og Håkon Skoge med flere sitter er opptatt av å se muligheter framfor problemer.

– Vi har mange ideer og tanker til hvordan vi kan få økt bruk av lokalene, men er nødt til å være ansvarlige og tenke framover. Uten nødvendig kapital vil bygningene på Disen forfalle, sier Behrens.

– Kan det være aktuelt å selge hele eiendommen?

– Vi er i gang med å se om vi kan omregulere og selge noe, men å selge hele eiendommen er ikke aktuelt, opplyser Sæterdalen.

– Disen er en kulturinstitusjon med en historisk bygningsmasse. Vi må diskutere om hele eiendommen skal være til kulturformål, supplerer Behrens.

Blix er en av 13 kunstnere som leier atelier i den gule bygningen på tunet.

Hun synes det ville vært spennende om Disen kom med i et program hvor kunstnere fra andre deler av Norge/land kunne komme til Disen for å jobbe kreativt i perioder.

Blix mener Disen er spesielt godt egnet for teater/scenekunst med Black boxen de har.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.