Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud har foreslått å innføre gratis korttidsparkering på kommunale parkeringsplasser.

Om det blir i form av gratisparkering i et visst tidsrom eller etter et bestemt klokkeslett, er ikke avgjort.

Tiltaket er beregnet å koste Hamar kommune 3,5 millioner kroner i året i tapte parkeringsinntekter.

Likere konkurranse

Begrunnelsen fra rådmannen er at gratis parkering i byen vil gi likere konkurransevilkår i forhold til kjøpesentrene, som tilbyr gratis parkering til sine kunder. Forslaget har blitt tatt godt imot av handelsdrivende og gårdeiere i sentrum.

Formannskapet behandlet onsdag rammene til kommunebudsjettet som skal behandles endelig i desember.

Arbeiderpartiet er ikke sikre på at gratis parkering er det som skal til for å få handelen til å blomstre i sentrum.

Prioriterer sykkel

– Hvis vi hadde visst at det var dette som skulle til for å få opp igjen handelen, kunne vi gå for det. Slik vi ser det, er det ikke noen god begrunnelse, sier Grete Solli (Ap).

I stedet foreslår Ap og SV at 2,5 millioner kroner brukes til sykkelby-tiltak som sykkelparkering og bysykler.

Per Myrvang, som i mange år var Hamar kommunes prosjektleder for sykkelbysatsingen, mener det er bedre å stimulere til økt bruk av sykkel enn av bil.

Avblåser SFO-hopp

Miljøpartiet De Grønne stemte for rådmannens forslag med tillegg fra Regnbuealliansen (BBL, H, V, Sp, MDG og Pp).

Formannskapsmedlem Katrine Aalstad sier at hun er positiv til en utstrakt hånd til sentrumshandelen, men at hun mener 3,5 millioner kan brukes på en bedre måte.

– Forskning viser positiv effekt for handel av økt satsing på gående og syklende. Gratisparkering står på MDGs kuttliste, sier Aalstad.

Både Ap/SV og Regnbuealliansen vil reversere økt foreldrebetaling i skolefritidsordningen (SFO). Her var det lagt opp til en økning i prisen på seks prosent, men verken posisjon eller opposisjon vil øke SFO-prisen så mye. De er redd en stor prisøkning vil ramme fattige barnefamilier.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.