Mange ble overrasket over at Riksantikvaren la ned innsigelser mot begge de vestre jernbanealternativene samt det midtre ut fra kulturminnevernhensyn.

Samtidig har Hedmark fylkeskommune, som er regional kulturminnevernmyndighet, anbefalt at dobbeltspor på jernbanen bygges i den vestre traseen med kulvert.

«Nødt til å gripe inn»

Seksjonssjef Leidulf Mydland hos Riksantikvaren sa i HA 5. oktober at de så seg nødt til å gripe inn fordi kulturminner av nasjonal verdi sto på spill.

Når Riksantikvaren gjør slik som i dette tilfellet, er det fordi de er faglig uenig med kulturminnevernet i fylkeskommunen som i hovedsak har dette ansvaret, eller fordi kulturminnevernet i fylkeskommunen ikke har fått gjennomslag for sitt syn, sa Mydland til HA.

Ignorert eller instruert?

Dette har fått fylkestingsrepresentant Erik Ringnes (V) til å skrive et brev til fylkesrådet hvor han spør om fylkesrådet har instruert eller ignorert sin egen fagavdeling i saken.

Ringnes vil vite i hvilken grad det politiske fylkesrådet har basert sin innstilling på faglige anbefalinger eller om det ligger politiske vurderinger bak.

Vurderer mistillit

– Vår rolle som opposisjon i fylkestinget er å kontrollere det fylkesrådet driver med. Jeg har ikke hatt noen kontakt med kulturminneavdelingen. Jeg finner det merkelig at det er et så stort gap mellom det Riksantikvaren og kulturminneavdelingen i fylkeskommunen mener, sier Ringnes.

Han sier at svaret på spørsmålet vil ha betydning for om Venstre har tillit til fylkesrådet i Hedmark. Hedmark fylkeskommune har en parlamentarisk styringsmodell hvor fylkesrådet er avhengig av tillit hos fylkestinget.

Stor uenighet

Etter at det er meldt inn innsigelser til alle traséalternativer, har fylkesmannen i Hedmark innkalt til mekling 15. desember. Ordfører Einar Busterud har skrevet brev til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner hvor han ber statsråden bekrefte om Hamar kommune kan påregne en rask innsigelsesbehandling hos departementet slik at framdriften ikke forsinkes på grunn av manglende planavklaring.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.