Hun leder et prosjekt på Frivilligsentralen rettet mot pårørende til demente og personer som trenger lindrende omsorg. Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Hedmark og Hamar kommune er med på dette avlastningsprosjektet som ble startet sist vinter. Da ble 10 frivillige med, og seks av dem er nå inne som avlastere. Nå håper Helene Ottosson at hun kan få med flere frivillige. De som melder seg får opplæring over flere kvelder og blir fulgt opp.

–Det er viktig å understreke at disse frivillige ikke skal være erstattere for helsepersonell, men et viktig supplement. Pårørende er ei gruppe som ofte ikke gjør så mye av seg, men vi vet at det er mange som er veldig slitne, både fysisk og psykisk, og som føler seg alene med den oppgaven de står i, sier Helene Ottosson.

Som frivillig kan det bli en oppgave å være sammen med den syke slik at den pårørende kan få noen timer til å gjøre helt andre ting. Det kan også være å gjøre praktiske oppgaver hjemme hos dem, eller rett og slett være et medmenneske som har tid til å ta en prat og lytte.

Ottosson er veldig fornøyd med pilotprosjektet og de avlasterne som nå er inne i hver sine familier.

–Vi ser at god oppfølging og godt samarbeid mellom hjemmesykepleier, pårørende og avlaster er viktig. Det synes vi at vi har fått til, sier Ottosson.

I forrige uke sto hun på stand på Høgskolen i Hamar i håp om å få kontakt med yngre personer som kan stille som frivillige.

– Vi ser at de kommer etter nå. De er villige til å gjøre en innsats, og de ser at det er viktig å ha på cv’en sin at de skiller seg litt ut fra mengden. Da er frivillig arbeid viktig, sier Helene Ottosson.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.