Grønne grassletter minner ikke mye om jul, men museumspedagogene Asbjørg Einvik Vestli og Ranveig Nordbryhn, håper på et hvitt dekke for å komme i riktig julestemning. For nå er det faktisk like før det er skikkelig travle dager på museet. Fra 30. november til 8. desember skal de nemlig ta imot alle andreklassingene i Hamar til «Barn på Prestgarden» slik det var for rundt 100 år siden. Da blir Asbjørg til prestefrua og Ranveig blir den lett enfoldige tjenestejenta Anne, og ungene som kommer skal få hjelpe til med alle arbeidsoppgavene som skal unnagjøres før jul.

– Dette opplegget har vi hatt i mange år, og ungene er så ivrige. De sager og hogger ved, de skurer golv, er med og baker, de strikker og maler kjøttdeig til kjøttkaker og vasker klær, sier Asbjørg Einvik Vestli. For at ungene skal komme i riktig stemning, blir de fraktet med hest og kjerre inn til Løtenbygningen.

Og det er her de frivillige kommer inn. Museet har i flere år hatt 10 frivillige som har hjulpet ungene med de ulike arbeidsoppgavene, og det er det også behov for denne gangen. Noen er fremdeles med fra tidligere.

– Men vi trenger noen flere, og skal det være riktig, så må det være damer. For det var de som sto for mange av oppgavene, sier Asbjørg, som håper de kan få kontakt med noen tålmodige damer som er glad i barn og glad i førjulsaktiviteter.

Det kommer to klasser hver dag, og de arbeider i en time – før de får smake på det de har laget.

– Det er veldig trivelige dager. Vi koser oss ved peisen når vi kommer, med nykokt kaffe og smultringer. Arbeidsmiljøet er veldig bra, sier Ranveig Nordbryhn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.