Er du mellom 13 og 19 år, og sliter du litt med norsk eller matte? Føler du at det er vanskelig å finne ut hva du skal bli, eller ønsker du bare å bli mer sosial?

Hedmark og Hamar Røde Kors vil det neste skoleåret prøve ut et nytt prosjekt ved Børstad ungdomsskole. Elever som føler at de trenger ekstra hjelp, kan bli koblet sammen med en voksen mentor, som verken er en forelder eller en lærer. Det tror elever HA har snakket med kan være en fin løsning for dem som trenger det.

– Det kan være bra for folk som sliter. Da kan de komme seg ut og være mer sosiale. Hvis de ikke tør å snakke med lærerne eller foreldrene, kan dette være en fin løsning, tror Brik Aleksander Boufous (15).

– Veldig positivt

Det lokale Røde Kors har hentet inspirasjonen fra Oslo Røde Kors, hvor man har fått ordningen til å fungere veldig bra. En elev kobles etter eget ønske sammen med en frivillig voksen, og de møtes opp til seks timer i uka for å gjøre forskjellige aktiviteter.

Gjøremålene varierer ut ifra hvilket behov eleven har, men det kan være alt fra leksehjelp, utforske arbeidslivet eller bygge et sosialt nettverk.

– Jeg synes dette virker kjempebra, og veldig positivt. Det kan være bra for dem som trenger det, sier Julie Haug Utkilen (14).

Elevene på Børstad fikk forrige uke informasjon om tilbudet som vil tre i kraft fra skolestart til høsten. De er samstemte om at ordningen kan utgjøre en positiv forskjell for noen som mener at de trenger hjelp.

– Jeg synes dette høres bra ut. Det virker ganske vellykka i Oslo, så jeg tror det er en god idé, sier Luka Serna Malmer.

– være en ressurs

En mentor er ikke ment å være en fagperson som vet svaret på alt, eller som kan ordne alt. Det skal være en som er god til å lytte, og som motiverer og inspirerer. Oscar Høvik fra Hamar har tidligere fungert som mentor i ett år, og vet hva som kreves.

– Det handler om å være en ressurs, men ikke tro at man skal frelse verden, sier Høvik.

Han er også en av mentorene som fra høsten står klar til å hjelpe en ny elev i hverdagen på Børstad. Høvik mener det er mange forskjellige utfordringer som en ungdom kan støte på. Både på skolen og i livet ellers. Da kan det være godt å ha en utenforstående voksen som kan hjelpe til.

–Det er mange som møter utfordringer, og kanskje ønsker en som bare er der. En som ikke krever noe, men som er til stede for å heie på ungdommen. Det er ikke som en støttekontakt, det er et skummelt ord. Men det handler om å utgjøre en forskjell for en person, sier Høvik.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.