• STOLT: Konsernsjef i JBF Lars Fritzø er stolt etter restaureringen av bygget. FOTO: Asgeir Høimoen

– Jeg synes det har blitt råbra, sier Lars Fritzø som er konsernsjef i Jernbanepersonalets Bank og Forsikring (JBF).

For to år siden tok de over Jernbanesamfundet som ligger i Stangevegen 12. Siden den gang har bygget vært under oppussing. Første etasje har stått ferdig i et drøyt år, og JBF har tatt i bruk kontorlokalene der for lengst. Men arbeidene i bygget har pågått også gjennom denne høsten, og først rett før helga ble bygget innviet.

I gammel stil

Mange hadde møtt opp for å få med seg den offisielle innvielsen i det gamle bygget. Fritzø var en glad mann da han endelig kunne få ønske velkommen til det nyrestaurerte Jernbanesamfundet.

– Vi har måttet jobbe for å få det tilbake som det en gang var, men vi har lyktes. Nå er jeg både glad og stolt, sier han.

Utvendig har fasaden blitt ført tilbake til sin opprinnelige form. Innvendig har også bygget fått seg et realt løft. Nå håper Fritzø at flere vil gå i samme retning som det de nå har gjort i Stangevegen 12.

– Vi håper dette vil inspirere flere til å få fram igjen kulturminner i byen, sier Fritzø.

Jakter leietakere

Bygget har tidligere huset blant annet kafé og selskapslokaler. Nå er sannsynligheten større for at det bygget vil bli fylt av leietakere på utkikk etter kontorlokaler.

Fritzø forteller at de snart vil gå i gang med å finne leietakere til delene av bygget som de selv ikke skal bruke.

– Vi har et mål om å være her, og vi bruker førsteetasje av bygget. Resten skal leies ut. Hvem som skal inn her vet vi ikke ennå, men på nyåret vil vi jobbe for å få inne gode leietakere. Vi tenker langsiktig, sier han.

– En perle

Ordfører Einar Busterud var på plass på åpningen. Han avduket et kulturhistorisk skilt og ga et innrammet bilde av den opprinnelige tegningen for bygget i gave til JBF.

Busterud er imponert over arbeidene som er gjort med bygget de siste årene.

– Det framstår som en perle i Hamar. Dette minner om historien og om hvor viktig det er å ta vare på den, sier Busterud.

Sjur Harby, som har vært konsulent for oppussingen, mener bygget har stor betydning i byen.

– Dette har vært en av de viktigste bygningen for Hamar, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00