• TUDOR: Jomfru Karine, framstilt av Ranveig Nordbryhn, kommer i en overdådig Tudor-kjole som er sydd på systua på Domkirkeodden. FOTO: Torunn Meyer

Det er vandrespillet på Odden 8.- og 9. november som er årsaken til de hektiske dagene på systua.

– Ja, det blir lange dager, men det er jo så moro å få lage tidsriktige kostymer. Og her skal det være ordentlig, sier Torunn Meyer, leder for systua på Anno museum på Domkirkeodden.

Sammen med kollegaer har hun dukket ned i historien og funnet ut hvordan de ved hjelp av kostymene skal framstille munker, kanniker og kardinaler riktig, og ikke minst hvordan klærne kunne gjenspeile maktforholdene. Siden vandrespillet i år har fått midler til kostymer, har Meyer kunnet kjøpe inn stoffer som passer til tidsperioden. Derfor får du se biskop Mogens, framstilt av Jonas Kippersund, enda mer pompøs enn før. Ranveig Nordbryhn, som er jomfru Karine i forestillingen, skal vandre rundt i en overdådig Tudor-inspirert kjole med slep. Tjenestejenta hennes, Margrethe (Trine Nyhus Lærum), var heller ikke noe fattigjente, og hun skal få en rosa kjole, en farge som var mye brukt i denne perioden, fra 1524 til 1537.

– Alle som er med i stykket skal bruke klær fra systua. Vi har også en del kostymer fra tidligere, men de må tilpasses og oppdateres, sier Torunn Meyer som er glad for at hun har med lærling Tanja Otnes Undseth og datteren sin, Hildegunn Meyer. Men denne uka er begge to utleid til Ringsakeroperaen for å sy kostymer til Perlefiskerne.

– Da blir det nok jeg som må sy kjolen til Margrethe. Vanligvis ville det tatt 14 dager, men jeg må nok gjøre det unna på fire, sier Torunn Meyer, som håper vandrespillet blir enda mer magisk enn fjorårets.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00