På bordet er det duk og friske tulipaner. Klokka er snart 12.30. Tidligere var det nesten middagstid i Hamars sykehjem på denne tida, men nå er den tidligere middagen byttet ut med en varm lunsj.

Denne dagen er det kremet pasta med pølsebiter og erter på menyen, tilberedt på Parkgårdens eget kjøkken.

Prøveprosjekt

Rundt bordet har Gerd Malme og flere beboere på avdelingen benket seg. Malme er en vital 91-åring med glimt i øyet, som setter pris på HAs besøk.

Det var tilbake i 2012 at avdeling én på Parkgården satte i gang et prøveprosjekt med å teste ut varm lunsj midt på dagen, og skyve middagen til klokken 16.30.

Bakteppet var en offentlig utredning som viste at det kunne gå inntil 16 timer mellom kveldsmat og neste dags frokost for sykehjemsbeboere i Norge.

Skepsis til skamme

Sykepleier Zhradda Baksh husker at noen av det ansatte var litt skeptisk til å skyve middagen til ettermiddagen. På kveldsskiftet er det nemlig færre ansatte, men all skepsis ble gjort til skamme.

– Det har gått kjempefint, og er ikke noe vanskelig i det hele tatt, sier Baksh.

Snarere opplever de ansatte at middag i «rett tid» gjør beboerne roligere på kvelden. Det er en hyggelig aktivitet, og en fin stund.

God mat er viktig

Men tilbake til lunsjen, som assistent Jenni Seim og hjelpepleier Linda Hansen serverer. Malme og de andre rundt bordet er samstemte på at maten er god.

– Ja, her har jeg det bra. Kan ikke klage på noe, sier Malme.

Mens hun bodde hjemme, hadde de middag når mannen kom hjem fra jobb.

– Det er viktig å ha god mat for å trives, mener Evelyn Borgen.

Helse og velvære

Da varme måltider ble innført som et prøveprosjekt på avdeling én på Parkgården i 2012, var erfaringene så gode at nå er dette innført ved alle institusjonene.

Helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen nøler ikke med å anbefale andre kommuner som ikke allerede har gjort denne endringen, om å følge etter.

For eksempel vurderer Løten kommune å flytte middagen, slik HA skrev tidligere i uka, og det er ikke noe å lure på, mener Galaaen.

Viktig for helse

– Ernæring er veldig viktig for helse og velvære. Det er en del av kvaliteten i eldreomsorgen, sier Galaaen.

På Parkgården er de veldig opptatt av å sette måltidene inn i en hyggelig ramme.

– Det er fine møtepunkter, og det sosiale betyr mye. Vi løser quizen i HA hver dag, sier avdelingssykepleier Monica Bakken.

Omleggingen til to varme måltider er gjort uten økte kostnader for kommunen. Mens lunsjen lages på Parkgården, kommer middagen fra kommunens sentralkjøkken på Prestrudsenteret.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.