Skogfrøverkets anlegg på Martodden på Hamar vest ble oppført i årene 1946 til 1953.

Anlegget skulle forsyne hele landet med skogfrø, og hadde ett av de største frøverkene i verden.

I løpet av årene som har gått, har anlegget blitt preget av tidens tann, før det nå endelig brukes mellom 20 og 30 millioner kroner til å oppgradere fasaden og foreta en innvendig ombygging.

HER kan du lese HAs artikkel fra i fjor høst - da får du se hele staben.

Fra grønt til hvitt

Mandag morgen var daglig leder Frode Hjorth, byggeledelse og arkitekt samt antikvar Magne Kvam samlet for å velge fargenyanse på fasaden.

På bordet ligger tre lyse farger med innslag av gul, ikke ulike fasaden på Arcus-bygget like i nærheten.

Stillasene rundt hele bygget er på plass, og Hjorth sier at noen håndverkere neste uke starter med spyling av fasaden og fjerning av den grønne malingen. Deretter rykker malerne inn.

Vurderte flytting

I løpet av de senere årene har det vært vurdert å flytte virksomheten til Ås og til Graminor, men man konkluderte med å beholde anlegget på Martodden.

– Nå har hele skogbransjen gått sammen om å bidra til modernisering og oppussing av lokalene. Martodden har blitt et viktig boligområde de senere årene. Vi synes det er viktig og hyggelig å kunne bidra med en opprusting av bygget i tråd med byggets historie slik at det kan være med å gi området fortsatt identitet og særpreg inn i en ny tid, sier Hjorth.

Funkisbygg

Skogfrøverkets produksjons- og kontorbygg er regulert til bevaring. Derfor har det vært en dialog med antikvar Magne Kvam i Hedmark fylkeskommune om oppussingen.

– Vi er veldig glad for at bygget brukes videre til frøproduksjon. Riktig bruk er et godt utgangspunkt for vern, mener Kvam.

Den karakteristiske bygningen tilhører den arkitektoniske retningen kalt funksjonalisme. Arkitekt Fran W. Heiertz hos arkitektfirmaet Plan 1 synes det er et flott og enkelt bygg.

– Bygget har mange fine detaljer som godt med dagslys inn i produksjonslokalene, og en spesiell trappegang. Vi har lagt vekt på å gå skånsomt fram, sier Heiertz.

Hamar-firmaet Byggeråd står for prosjekt- og byggeledelse for arbeidene som vil pågå utover året.

Les også
Les også
NYHET Nå skal bygget rustes opp for 20 millioner kroner.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00