Det er ikke kommersielt forsvarlig mange steder på bygda i Norge å legge fiberkabal for mobil- og databruk.

I Vangsåsen betyr det at det mange steder er dårlig dekning på 4G-nettet og via de gamle ADSL-kablene.

Egen virksomhet

Charlotte Mohn Gaustad er en kjent kokk fra flere TV-programmer, og bosatt på Markestad gård i Veståsen.

Her har hun de siste årene bygd opp sin egen virksomhet med utgangspunkt i det gamle fjøset på gården. Her har hun selskaper, matkurs og møter for næringslivet.

Den ustabile og dårlige nettilgangen gjør at hun må si nei til bedrifter som vil legge møter dit og for eksempel vil jobbe «i skyen».

– Folk kommer hit for å nyte fred, ro og fin natur, men de forventer de samme fasiliteter som i byen, sier Gaustad.

Vital infrastruktur

Engasjerte personer i bygda har jobbet i et par år for å bedre dekningen.

– Datateknologi har blitt integrert i de fleste deler av hverdagen, og er blitt infrastruktur på linje med vann og kloakk, sier ildsjel Brigt Birkeland, som er medlem i en arbeidsgruppe som har jobbet med saken.

Jobber på dugnad

I samarbeid med Eidsiva håper de at det er konseptet som kalles «dugnadsfiber» som gjør at det løsner.

Det innebærer at oppsittere sammen med entreprenører i nærmiljøet tar seg av grøftegraving. Hamar kommune har gitt tilsagn om støtte på rundt 700.000 kroner, samt at oppsitterne må betale en egenandel, som avhenger av hvor mange husstander som blir med.

Av 164 husstander, er ildsjelene avhengig av at 70 prosent blir med. Torsdag åpnes en 14 dagers lang tegningsperiode med et møte på Markestad.

– Jo flere som tegner seg, jo billigere blir det for hver enkelt, påpeker Birkeland.

Området Slemsrud/Greftenmoen i Øvre Vang har gjort det samme, og fått det til.

Aasne Tveter Fiskum driver Hundelodgen, tidligere Vangsåsen hundepensjonat, og kan skrive under på at god nettilgang er avgjørende for å drive virksomhet.

– Vi overvåker hundene via skjermer, og trenger bedre nett for å jobbe effektivt administrativt, sier Fiskum.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.