Det er ikke på liksom når Hamar Naturskole inviterer til forskingsdager på Mjøsa. I forrige uke deltok rundt 200 elever fra 6.- og 7.-klasser på Hedmarken på andre del av vannforskingsopplegget til naturskolen.

Da Krøniken var på besøk, var det elever fra Breidablikk skole som var på tokt. Mens en del av elevene var ute på Mjøsa med charterbåten og tok vannprøver, var ei gruppe igjen i teltet på Tjuvholmen og lærte om vannmolekyler, om tetthet i vann og om pH-verdier. Og det var langt fra kjedelig:

– Se hva som skjer der, da!, hører jeg fra bordet til Varg Aleksander Pedersveen og Håkon Kristian Syverud. I reagensrøret har de hatt oppi både vann, matolje, melk og lampeolje, og alt lå pent og lagvis – helt til de helte oppi Zalo.

På bordet ved siden av sjekker Benedikte Austeng Andreassen, Johanna Wergeland Vedum og Emma Keller ph-verdien i vann, Ajax, melk, cola, oppvaskmiddel, iste og sitronsaft med skikkelig måleapparater.

Praktisk læring

– Ideen bak dette er at elevene skal få kunnskap via praktiske eksempler. Da lærer de på en helt annen måte enn når de bare leser om det. Gjennom prøvene vi tar i Mjøsa får de også en bevissthet omkring det som skjer med innsjøen. Det er greit å vite at det er herfra vi får vannet vårt og at vi må passe på, sier Hans Christian Johnson i Hamar Naturskole.

Elevene som er ute på Mjøsa bruker faktisk samme måleapparater som NVE bruker når de sjekker tilstanden i Mjøsa. Dagen avsluttes med at de får se eksempler på hva som lever i Mjøsa.

Begeistret

Lærerne som er med elevene denne dagen, er begeistret over tilbudet:

– Det er helt fantastisk! Vi har ikke mulighet for å gi elevene et slikt tilbud alene. De kan det og har utstyret, sier Pål U. Rønningen, lærer på Breidablikk skole. Han er veldig glad for at også skoler utenfor Hamar kommune kan få delta, og han håper at de som styrer budsjettene ser hvor stor betydning naturskolen har for alle elevene som kan benytte tilbudet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00