HA overvar torsdag ettermiddag den høytidelige kontraktsunderskrivningen på Espern. Espern Eiendom, som er heleid av Smedvig Eiendom, kjøper 55 prosent av aksjene i Stangeveien 111 AS, som eier Hamjern-eiendommen. Stangeveien 111 leier industrilokalene tilbake i minst 10 år.

Handelen omfatter også en 15 mål stor tomt mot Mjøsa.

Kjøpt i 2004

Smedvig Eiendom hadde store planer da de i 2004 kjøpte Espern Eiendom inkludert tomta mellom treningssenteret og Åkersvika. De startet å regulere mange hundre nye boliger, men usikkerhet rundt atkomst, har gjort at utviklingen har stått i stampe.

Kontraktsunderskrivingen torsdag ble feiret som en milepæl på vegen mot byggestart, og forhåpentlig at det endelig løsner.

Tenke helhet

Styreleder Ola Mørkved Rinnan i Espern Eiendom sier de nå kan tenke større og helhetlig rundt en ny bydel på Espern.

Hamjern ser for at de en eller annen gang kommer til å flytte til en tomt de har fått omregulert på Stange, ifølge konsernsjef Harald Øyhovden.

Hvor mye handelen er verdt, vil ingen si noe om nå.

Løst mange forhold

Det som gjør at optimismen er større, er at Espern Eiendom sammen med offentlige instanser har funnet løsning på en del forhold som har vært utfordrende for å få realisert den nye bydelen.

– Det går på at Bane NOR har sagt at sporhøyden blir den samme som i dag, dersom vest velges. Da kan vi gå over med en bru. I forhold til Åkersvika er vi enige om å aktivisere forholdet til reservatet med kunstige holmer og stier, sier Mørkved Rinnan.

Espern Eiendoms planer fra 2005/06 blir tatt fram igjen, og fornyet.

– Nå kan vi tenke hele bydelen, og et stort byutviklingsprosjekt. Utvikling av Hamjern-eiendommen blir sett på i en helhet, sier Anne Marie Aalstad Laakso, daglig leder i Espern Eiendom.

Mørkved Rinnan sier at det i beste fall kan det være mulig å starte å opparbeide infrastruktur sommeren 2018.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00