• FOTO: Chris­ti­an E. Berg­heim

– Det er klart det er veldig vemodig. Det sitter så mye god historie i veggene her. Jeg kommer til å savne atmosfæren.

Det sier Sigrun Lundberg, som har jobbet ved Sagatun barnehage helt siden 1989.

Nå skal både barn og ansatte flyttes over til nyåpnede Lundbo barnehage i Furnesvegen. Den store barnehagen skal erstatte både Brattbakken, Skjønsberg og Sagatun.

Fredag var de ansatte godt i gang med å rydde lokalene. Til daglig er det 44 barn her, men denne dagen er det bare fire. Sommerfreden har for alvor senket seg.

BARNEHJEM

I 1913 ble huset offisielt åpnet og tatt i bruk som barnehjem. I 1976 ble det sykehusbarnehage, og i 1985 overtok kommunen driften.

– Det er en lang historie med barn i bygget, sier styrer Bjørn Kløvning, som tar HA med på en siste omvisning før dørene stenges.

– Årsaken til at vi må flytte er først og fremst dårlige garderobeforhold. Jeg synes det er synd å måtte flytte ut herfra. Lundbo blir helt sikkert et fint alternativ, men den har ikke den samme sjelen og nærheten til sentrum. Det tar tid å bygge opp en identitet, sier han.

BLIR MED VIDERE

Både barn og ansatte er klare til å bli med på flyttingen. Tre av 16 ansatte har likevel funnet seg andre jobber. Blant annet skal styrer Kløvning videre til en tilsvarende jobb ved Ingeberg barnehage.

Sigrun Lundberg og Elin Tiller, som begge startet samtidig for 28 år siden, blir derimot med på flyttelasset til Lundbo.

– Jeg er veldig glad i huset vårt på Sagatun. Men, det er absolutt ikke bygd for å være barnehage, og det merkes. Det er tungvint å ha en småbarnsavdeling i andre etasje, sier Tiller.

Tiller sier nyheten om flyttingen føltes trist og vemodig i starten, men at man nå har vent seg til realitetene.

– Det blir fint å komme inn i nye lokaler på ett plan. Flyttingen begynner å synke inn nå som vi har tømt alle skap. Det er plutselig så tomt her, sier hun - og kikker seg rundt i oppholdsrommet.

SISTE KULL

Kompisene Liam Brenna Nordstad (6) og Nikolai Skoglund Braathen (7) er nå helt ferdig med barnehagen. Til høsten begynner de på skole.

De to gir likevel uttrykk for at de har trivdes godt på Sagatun.

– Jeg har egentlig sommerferie, men jeg kom innom likevel, sier Nikolai i sandkassen - og blir brått ivrig:

– Jeg er allergisk mot katt, men du kan få med at jeg har en venn som heter Lillemor. Det er nabohunden, sier han engasjert.

SPØKELSE PÅ LOFTET

De ansatte er kanskje mest spent på hvordan det skal gå med Østerrikeren.

– Østerrikeren...?

– Ja, det bor visst en østerriker på loftet. Han var fange her under krigen, og skal ha blitt skutt av tyskerne da han prøvde å flykte ut gjennom vinduet. Det sies at han både lukker dører, tramper og skrur på lyset, men personlig har jeg aldri sett noe til ham, smiler styrer Kløvning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.