Torsdag skrev HA om at KappAhl og Skinnspesialen skal avvikle sine butikker på Torghjørnet i Hamar i løpet av våren. I tillegg er mange usikre og mange lokaler står tomme.

Fredag bekrefter også Notabene at de gir seg på Torghjørnet.

– Leiekontrakten for vår butikk på Torghjørnet utløper 15. mai 2017, og på grunn av kraftig omsetningsnedgang velger vi å legge ned butikken 30. april 2017, skriver salgs- og driftsdirektør i Notabene, Roger Bråten i en e-post til HA.

Gir konsekvenser

Senterleder på Torghjørnet Gard Engh sier han selv ikke har fått beskjeden om at butikkene skal legge ned, og vil derfor ikke kommentere avviklingene.

Han er allikevel åpen på at det vil kunne gi konsekvenser for senteret.

– Konsekvensene er mindre trafikkhandel. Vi har jobbet med å få til endringer og å få inn nye leietakere. Det vil kunne merkes at mange forsvinner på en gang. Vi kaster ikke ut noen. Vi mener varehandelen er viktig for sentrum, og har et mål om å ha mest mulig varehandel i lokalene, sier Engh.

Forstår usikkerhet

Torsdag snakket HA med flere med tilknytning til senteret som etterlyste mer informasjon.

– Kunne dere vært bedre på å informere de ansatte på senteret?

– For så vidt ikke. Vi kan ikke gå ut med andres kontrakter. Vi er i dialog med potensielle leietakere også, men kan ikke si noe så lenge det ikke er klart. Men det bringer usikkerhet når naboen legger ned, og noen spør seg kanskje om hva som skjer med deres butikk, sier Engh.

Optimist

Nyansatt sentrumssjef i Hamar, Anne Dobloug, er optimist til tross for at flere gir seg i sentrum.

– Jeg er rundt på hilserunde nå, og det er mye positivitet i Hamar. Men det negative blir blåst opp litt stort. Vi må ta situasjonen som den er nå og forholde oss til det. Så må vi se på hvordan vi skal få et mer levende sentrum og være løsningsorienterte, sier Dobloug.

– Hva tenker du om at flere nå gir seg på Torghjørnet?

– Det viktigste for meg personlig er at lokalene ut mot gateplan er fylt opp. Det vil skape liv og røre. Så kan det gjerne være andre ting oppover i etasjene. Kontorer er greit, så er håpet at de som jobber der også beveger seg ut i sentrum, sier hun.

– Stort puslespill

– Hva skal du gjøre for å få folk til å ville starte opp nye forretninger i sentrum?

– Jeg har ikke fasiten etter et par uker i jobben. Nå lodder jeg stemningen og må få alle til å være med. Jeg er ikke alene. Hvordan Hamar ser ut om 30 år får vi se, sier en optimistisk Dobloug, som mener at mye som må spille sammen.

– Jeg skal begynne å jobbe med hva vi kan fylle vinduene med nå. Man må tenke på hva man ønsker seg i sentrum, hvordan kundens opplevelse er og hva gårdeierene vil. Det er et stort puslespill, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00