Hamar har gjennom mange år befunnet seg i den absolutte norgestoppen over kommuner som krever inn mest eiendomsskatt fra innbyggerne.

En sped nedtrapping startet i fjor, og nå foreslår rådmann Bjørn Gudbjørgsrud at denne nedtrappingen fortsetter til neste år.

Mindre eiendomsskatt

Onsdag presenterte han sine forslag til økonomiske rammer for kommunens budsjett neste år, og de tre påfølgende årene. Han la ikke skjul på at han synes det er hyggeligere å gjøre det uten å legge fram store kutt i tjenestetilbudet.

Eiendomsskatten foreslås redusert med 2,5 millioner kroner neste år.

Hamar kommune tar totalt inn rundt 150 millioner kroner i eiendomsskatt.

Gudbjørgsrud anslår grovt at det er snakk om rundt 200 kroner i reduksjon for en gjennomsnittlig bolig i Hamar. Han synes dette er et viktig signal til omverdenen.

Økt timetall

Ellers foreslår rådmannen å innarbeide nye tiltak for nesten 30 millioner kroner i budsjettet for neste år.

På overskriftsnivå er det å øke timetallet i småskolen med én time i uka for å styrke undervisningen i matte, norsk og engelsk. Svømmeundervisningen skal styrkes.

Femte trinn får iPader neste høst, og det settes av midler til én ny stilling i en ny ungdomskontakt og en ny helsesøster.

På investeringssiden settes det av 25 millioner kroner til rehabilitering av Lunden skole neste år, som er et helt nytt tiltak (se undersak). Imidlertid foreslås en økning i SFO-betalingen på 6 prosent, som er over prisstigningen.

Sentrumsutvikling

Det andre store satsingen i forslaget, er kommune- og sentrumsutvikling. Handlingsplanen for sentrum ble presentert tidligere i mai, og økonomiplanen følger opp mange av tiltakene der. Konkret er det snakk om:

• Gratis korttidsparkering, 3,5 millioner kroner.

• Arrangement, aktiviteter og opplevelser i sentrum, 1 million kroner.

• Gründerpakker og områdeutvikling, 1 million kroner.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.