Rundt 240 videregående elever fra hele landet deltar i dette aller første skolemesterskapet. De skal konkurrere i 25 ulike fag, og konkurransene er delt på åtte skoler i Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag.

Tirsdag var det fem spente elever som satte kursen for Trondheim. Storhamar-elevene Åshild Lerbak (20) skal konkurrere i kokkefaget, Michael Mikalsen (18) skal konkurrere i bakerfaget, Simen Federley (19) konkurrerer i industriell matproduksjon og Janis Macevskis skal konkurrere i faget butikkslakter.

MASSE ØVING

Alle vet hvilke oppgaver som venter dem, og den siste tiden har de terpet og øvd for å stille best mulig forberedt når det virkelig gjelder.

– Jeg er kjempenervøs, sier Åshild Lerbak. Hun vet at hun skal lage aspargessuppe og en hovedrett med kylling i løpet av de fire timene konkurransen varer.

– Jeg har laget det mange ganger, men det er noe annet når det er konkurranse, sier hun. Medelevene nikker. De begynner å kjenne på spenningen.

På samme tid skal Michael lage en hvetedeig og en wienerdeig som forhåpentlig skal gi mange gode produkter.

– Jeg har fått øve mye hos baker Kristiansen og håper jeg får lærlingkontrakt der, sier han.

I butikkslakterfaget får Janis utdelt ei skinke, en mørbrad og et lammelår. Av de råvarene skal han lage både halvfabrikata og ferdig mat.

Janis har fått lærlingkontrakt på Nortura. Det har også Simen Federley som skal lage både krydrete pølser, krydret smør og sjokoladefromasj i faget industriell matproduksjon.

Konkurrerer i Hamar

Mediegrafikerelev Silje Fugleberg (17) og frisørelev Eline Thomassen (17), begge fra Hamar Katedralskole, konkurrerer på hjemmebane siden begge disse konkurransene foregår på Katta.

– Foreløpig er jeg ikke så nervøs, men det kommer sikkert, sier Silje Fugleberg. Hun slo ut 24 konkurrenter for å komme til NM og regner med at hun etter dette skoleåret skal bli lærling i kommunikasjonsbyrået Scootr.

Eline Thomassen føler at hun har noenlunde kontroll på den hårfrisyren hun skal sette opp i konkurransen torsdag. Etter dette året blir hun lærling på Salong Gullhår i Hamar.

VISE SEG

World Skills har i flere år vært arrangert med lærlinger som deltakere, men det er første gang det er skoleelevene som konkurrerer. En viktig konkurranse, mener faglærer i mediegrafikerfaget, Jørgen Rogne.

– Det er viktig for å heve statusen til yrkesfagene. Det er viktig å få folk til å forstå at en ikke blir mindre vellykket av å ta en yrkesutdannelse, sier han.

Avdelingsleder for restaurant- og matfag på Storhamar videregående skole, Åge Johansen er veldig enig:

– Elever og foreldre må få øynene opp for at en kan nå så langt en bare vil hvis en tar et yrkesfag. En kan sette seg personlige mål og utvikle seg videre hele livet, sier han.

I tillegg til de elevene HA har vært i kontakt med, konkurrerer Katta-elevene Kine Groseth i design og søm og Simen Thorsteinsen Snare i bilfag. Begge konkurrerer i Trondheim. Vegar Sønsthagen fra Ringsaker videregående skole skal konkurrere i automatisering. Den konkurransen skjer i Lillehammer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.