Neste steg i jernbanesaken er befaring av ulike jernbanetraseer og et offentlig møte som planlegges på Hamar 2. mars.

Befaringen blir viktig i departementenes beslutningsprosess.

Ikke ny idé

Etter at fylkesmann Sigbjørn Johnsen i sin oversendelse av saken til kommunaldepartementet tar opp muligheten for en dypere kulvert, øyner en del muligheten for et kompromiss.

Men ideen om en senket kulvert er langt fra ny.

Flere høringsinstanser tok opp muligheten for at kulverten kunne gå dypere og dermed redusere barrierevirkning i sine innspill da jernbaneplanene var ute på høring, som blant andre «kulvert-gjengen» (Gunnar W. Holm, Olav Skipnes, Magnar Børresen og Bjarne Øygarden).

Beholde vannspeil

Etter at meklingen var over, har også Espern Eiendom og Ola Mørkved Rinnan kommet med sitt forslag om en dypere kulvert, som dessuten ikke innebærer utfylling av Hamar-bukta, men at vannspeilet der beholdes og at det bygges en ny park og strand.

Bane Nor ønsker ikke å kommentere noe mer rundt kulverten nå, men i dokumentene har de kommet med sine vurderinger av å senke kulverten.

Ny visuell barriere

I det som kalles utdypingsdokumentet etter offentlig ettersyn, går det fram at Bane Nor mener at en senking av kulverten på tre meter ikke vil påvirke den visuelle barrieren av en kulvert i vesentlig grad.

Det er fordi avstanden fra Strandgata og ut til Mjøsa er en viktigere faktor enn høyden på kulverten. I tillegg må to atkomster til plattformer løftes over kontaktledningsanlegget, noe som vil bety en ny visuell barriere.

Stort trau

Ved en senket kulvert må banen senkes gjennom plattformområdet, og tar ikke igjen terrenget før området der dagens taxiholdeplass ligger.

«Her må det bygges et vanntett trau, da banen vil ligger under grunnvannstand. Trauet vil kunne bli over 50 meter bredt og 1.000 meter langt», heter det i utdypingsdokumentet på side 33.

Ekstrakostnaden anslås til én milliard kroner. Konklusjonen er at å senke kulverten vil gi store negative konsekvenser uten at nytten økes vesentlig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.