10, 9, 8, 7 ...

I småkaldt vintervær kunne publikum telle ned fra ti og håpe at lysene på treet virket.

Etter å ha telt ned til null, gikk det to nervepirrende sekunder før folk omsider kunne puste lettet ut og beundre treet i all sin skinnende prakt.

Hele seansen ble litt forsinket, muligens fordi en av hovedpersonene glimret med sitt fravær. Først et stykke ut i programmet kom en munter ordfører Einar Busterud hastende med rød lue og røde votter. Et kvarter etter den uformelle åpningen, kunne han endelig erklære forberedelsene til julegrantenningen for offisielt åpnet.

Deretter gikk det slag i slag, med musikalske innslag fra forestillingen "Lussi" og sang av Knut Kippersund Nesdal.

Blant de frammøtte var Carl Andreas Grehn og barna Leon (2) og Elsa (5). Grehn er opprinnelig svensk, men trives nå godt i Hamar.

- En fin tradisjon. Hamar har et så bra arrangement, smiler han.

Grehn har fått med seg den siste ukens mer eller mindre barnslige krangel mellom Göteborg og Lillehammer - en krangel om hvilken av byene som fortjener tittelen "Nordens juleby" mest.

- Det har vært litt vel mye diskusjon og skriverier om den juleby-konkurransen ... Jeg har feiret jul i Göteborg mange ganger, men der er det bare grått og slask. Hamar er mye bedre; her oppe er det ordentlig vinter, gliser Grehn.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00