Han er ambassadør for Norges Blindeforbund i Hedmark. Blindeforbundet samarbeider med Specsavers og kjører nå Norge rundt for å sjekke eldres øyehelse. Fredag var de på plass i lokalene til Hamar frivilligsentral, der de hadde invitert eldre innom for synsundersøkelse. Optiker Eilert Vik hadde så langt ikke oppdaget alvorlige øyelidelser da Krøniken var innom, men han tror at en del eldre utsetter øyeundersøkelser, kanskje fordi det føles som et nederlag å måtte begynne med briller.

–Hvis vi finner noe så vil de oppdage at briller eller eventuelt andre hjelpemidler vi kan bistå med kan lette hverdagen, sier Vik.

Han opplyser at de er opptatt av å undersøke for grønn stær. Her er det viktig å komme i gang med behandling så fort som mulig.

En regner med at 180.000 nordmenn har såpass store problemer med synet at det påvirker hverdagen. Har en under 30 prosent syn kommer en i kategorien svaksynt.

– Målet vårt for dette samarbeidet er å hindre øyesykdom som kanskje kan føre til blindhet i neste omgang, sier Svein Olav Gulbrandsen.

Han tror at en del eldre ikke føler at de ser så dårlig, og de blir gjerne veldig overrasket over hvor dårlig det egentlig står til.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.