Det er litt rart å se at bygningen – butikken og barndomshjemmet hennes – nå rives for å gjøre plass for veg.

– Men jeg har forberedt meg på det gjennom lang tid, og jeg er egentlig litt lettet over at Statens vegvesen nå tar ansvaret for bygningen, sier Reidun Nordby Bråthen.

Sirup på ovnen

Med bygningen på Broberg forsvinner enda en bit av Vangs historie. Det var Reiduns mor, Oline Nordby, som tok handelsbrev og startet butikk, men da i nabobygget til den bygningen som nå rives. Her hadde det fra gammelt vært vaskeri og strykeri, og det sto fremdeles på veggen, selv om det var gjort om til en skikkelig landhandel med alt fra spiker til mjøl. Det var butikken Oline tok over og som ble hetende O. Nordby.

– Jeg husker at det var kjøpmannsdisk med masse skuffer, og så minnes jeg at kannene med sirup ble plassert ved siden av ovnen på vinterstid slik at den skulle holde seg flytende, sier Reidun Nordby Bråthen, som ble født i 1951.

Hard medfart

Under flommen i 1957 fikk den gamle butikken, som lå nærmere elva, hard medfart, og omtrent på denne tida tok familien i bruk storstua der de bodde, den største av tre stuer, til kolonial. Det er denne butikken som på folkemunne ble kalt Flagstadbutikken. Oline Nordby døde da Reidun bare var ni måneder, og det var faren hennes Peder som nå drev butikken. Det gjorde han faktisk til han pensjonerte seg i 1984. I løpet av disse årene var den vesle butikken godt besøkt, og Peder kjørte ut varer til vangssokningene to ganger i uka. Men selv om butikken ble nedlagt, fortsatte Peder å bo i huset. Der bodde også Reiduns tante. De siste årene av livet sitt var Peder syk og datteren flyttet inn igjen i huset for å pleie ham. Han døde i 2010, 93 år gammel.

– Da flyttet jeg ut, og huset ble stående tomt. Ikke lenge etter var det noen som hadde knust vinduer, og det var også noen som var inne på eiendommen og grov opp hageplanter, forteller Reidun.

Hun undersøkte muligheten for å støyskjerme eiendommen, men det satte Statens vegvesen seg imot på grunn av siktproblemer. Dermed ble bygningen bare stående og forfalle inntil vegvesenet løste inn eiendommen.

Vang historielag intervjuet «Per på brua» da han fylte 90 år. Intervjuet står gjengitt i Minner ifrå Vang i 2007.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.