– Nå er det rent og ordentlig her. Vi er veldig glade for at vi kunne reåpne torsdag. Det er viktig for kundene – og for oss fordi flere som jobber har sliter med å få andre jobber på grunn av språket.

Det sier Tho Tran til HA.

For en uke siden stilte han opp i HA – i motsetning til de fleste som får spisestedet stengt av Mattilsynet – og sa at han forsto stengingen og Mattilsynets oppgave.

Ryddet etter forrige eier

Mye av det One Piece Sushi – som først og fremst er et sted for hentemat (take away) og bare har tre-fire bord – fikk pålegg om å utbedre var ifølge Tran ting etter den forrige eieren.

Mattilsynet slo fast at private eiendeler og noe eldre kokkeutstyr på kjøkkenet – kunne utgjøre en fare for maten.

– Alt dette har vi ryddet opp i. Vi har også byttet ut redskap i tre med stål. Nå er det i orden her, sier Tran og viser fram et skinnende blankt kjøkken med tellekanter på det meste.

Vil gi jobb til flere

Han er utdannet innen IT/elektronikk, men fikk lyst til å jobbe med sushi etter å ha prøvd seg i bransjen både før og etter militærtjenesten.

Hans mor har jobbet med sushi og som kokk i om lag ti år. Tho Tran overtok det etablerte sushistedet med mange stamkunder for drøyt ett år siden.

– Mye av drivkraften vår er å gi jobb til folk i familien og andre vi kjenner. Det er slett ikke lett å få jobb i Hamar-området når man snakker dårlig norsk. Nå gir vi jobb til en håndfull personer også utenom familien, sier Tran.

Flukten til Brumunddal

Selv kom han til Brumunddal to år gammel. Da hadde faren bodd der en kort periode. Mora, som sammen med faren flyktet fra Vietnam til Thailand noen år før dette, har en dramatisk historie.

– Jeg husker fortsatt flukten med båt fra Vietnam til Thailand der vi ble plassert i flyktningleir. Under flukten på havet var det store bølger. Jeg trodde at jeg skulle dø, sier Lan Tran til HA.

– Hvordan var det å komme til Brumunddal for 20 år siden?

– Vi har det bra i Brumunddal, men det var litt vanskelig i starten. Nå vi lage god mat som folk liker, sier mor Tran og legger til:

– Derfor var det trist at vi måtte stenge. Nå er det godt å jobbe igjen. Og kundene er positive.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00