Endeveggen på Casa Blanca hos Stallgården har kommet i fokus i det siste. At gårdeier ønsker å dekke til de gamle reklamelogoene med isolasjonsplater med et ferdigtrykt, nytt motiv, har skapt reaksjoner. De gamle reklamelogoene ble malt på i 1980, og henviser til gamle skjenkesteder i Hamar.

Hvis du studerer ganglaget til hesten rett over logoen til Stallgården nærmere, ser du at det er ganske spesielt.

Hesten har nemlig to bein på samme side av kroppen oppe samtidig.

Ifølge Store norske leksikon kalles slik gange for passgang. Passgang er det normale hos kamel, sjiraff, elefant og bjørn med flere, men sjeldent hos hest.

Hos enkelte hester er det medfødt, men hester kan også dresseres til å gå i passgang.

Det er en historie bak hestens ganglag. I HAs rikholdige avisarkiv, omtales veggmaleriet i en artikkel i 2002. Motivet på veggen er nemlig en kopi av ølbrikken fra Hamar bryggeri.

«Det er altså den gamle, hederskronte bryggerigampen som går igjen på veggen. Og han beveget seg i passgang. Dermed er også den hemmeligheten avslørt», het det i HA 20. april 2002.

Det var for øvrig Finn Gundersen og Alfred Eriksen hos Skiltmaler Jac Jensen som malte på reklamelogoene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.