Dagligvarebransjen og forsikringsbransjen har hatt det lenge; de deler sitt overskudd med kundene. Eksempler er Coop og Gjensidigestiftelsen.

Nå kommer bankbransjen etter. Finansdepartementet har gitt klarsignal til at Sparebanken Hedmark som første bank i Norge kan gi årlig kundeutbytte basert på bankens overskudd.

Starter 1. januar

Ordningen starter fra 1. januar, og første utbetaling vil bli rundt mars 2018 etter at bankens representantskap har vedtatt regnskapet for 2017.

Administrerende direktør Richard Heiberg i Sparebanken Hedmark forteller at banken har jobbet med kundeutbytte i et par års tid.

Dersom bankens overskudd blir på én milliard kroner neste år, slik det var i 2015, kan en boliglånskunde med 2 millioner kroner i lån vente seg et utbytte på 4.000 kroner. En milliard kroner i overskudd betyr 165 millioner kroner i kundeutbytte.

Tak på 2 millioner kroner

Det samme vil gjelde for et tilsvarende innskudd. Kunder med begge deler i samme størrelsesorden, kan få tilbakebetalt inntil 8.000 kroner.

Banken har satt et tak for kundeutbytte både for lån og innskudd på 2 millioner kroner, som gjelder privatkunder og bedrifter. Selv med et lån på 500 millioner kroner, vil en bedrift kun få utbytte for de første 2 millioner kronene.

– Vi vil at pengene skal gå til folk flest og bedrifter, forklarer Heiberg.

Bygge lojalitet

På spørsmål om hvorfor banken ikke i stedet setter ned lånerentene og hever rentene på innskudd, svarer Heiberg at Sparebanken Hedmark til enhver tid skal ha konkurransedyktige betingelser.

– Det er representantskapet som fastsetter kundeutbyttet. Dersom et år blir dårlig, trenger vi ikke dele ut kundeutbytte, sier Heiberg.

Banken håper at kundeutbytte vil oppfattes som attraktivt hos kundene, og vil tiltrekke flere kunder. Samtidig handler det for bankens del om å bygge lojalitet i eksisterende kundegrupper.

Den største eieren i Sparebanken Hedmark er Sparebanken Hedmark Sparebankstiftelse. De viderefører sin vanlige gaveutdeling.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00