– Noe av det mest typiske med boligmarkedet i Hamar er at en veldig stor andel boligeiere vil kjøpe ny bolig før de selger boligen de bor i. Det – og stor optimisme med tanke på fortsatt økende priser – preger markedet i Hamar.

Det sier Stein Olav Engebakken (35), eiendomsmegler og salgsleder ved Eiendomsmegler 1 i Hamar til HA.

Han presenterer ferske tall der både prisene i Hamar – og folks oppfatninger/framtidstro – sammenlignes med landet for øvrig.

Megleren møter HA ved byggeplassen til Vestbyen Kvartal – et typisk tegn på utviklingen i Innlandshovedstaden:

31 av de 34 leilighetene i første byggetrinn er solgt allerede før grunnmuren er støpt. De dyreste leilighetene gikk først.

Fem av 10 til kjøpe først

EiendomsMegler 1s boligbarometer tar for seg flere av større byene i Norge, deriblant Hamar.

Her er noen av funnene i barometeret som presenteres nå:

Folk i Hamar har vesentlig større tiltro til egen økonomi – og utviklingen av denne – enn snittet på landsbasis.

48 prosent av husholdningene i Hamar vil kjøpe bolig før de selger. Dette er den nest høyeste andelen i landet etter Sandefjord/Tønsberg. Tilsvarende tall for Lillehammer er 24 prosent.

– Dette er med på å forklare det lille tilbudet av boliger som ligger ute. Det er også mulig at dette blir selvforsterkende ved at man blir redd for å selge først og bli stående uten bolig i trangt boligmarked fordi det er så lite å velge blant, sier Engebakken til HA.

7 av 10 tror på prisøkning

72 prosent av de spurte i Hamar tror at prisene vil øke de neste 12 månedene. «Ingen» i Hamar tror at boligprisene vil falle.

Dette er den laveste pessimismen – mål etter tro på fall i boligprisene – i hele landet. Bare Bergen er på linje med Hamar.

44 prosent av de spurte i Hamar sier at de vil foretrekke leilighet ved sitt neste boligkjøp.

Tilsvarende tall for Lillehammer 22 prosent.

– Det er også en forholdsvis høy andel av de spurte i Hamar som sier at de har flytteplaner, sier eiendomsmegler Engebakken.

Selgers Marked

– Hva blir konsekvensene av disse holdningene i Hamar?

– Særlig det at så mange vil kjøpe før de selger bidrar til underskudd på boliger i Hamar. Det er relativt sett mye færre boliger ute for salg nå enn på samme tid i fjor. Dette bidrar til at det blir selgers marked på Hamar, sier Engebakken og legger til:

– Summen av alt dette er at det jevnt over oppnås veldig gode priser i Hamar. Mange kjøpere fra Oslo og Akershus bidrar til det.

Og nå er det boligmesse (se faktaramme) i Vikingskipet i Hamar i tre dager til ende.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.