Men lørdagen først: Her forskyves åpningstiden med én time. Biblioteksjef Per Olav Sanner vet at det er mange som liker å komme til biblioteket tidlig for å lese avisen, men fra førstkommende lørdag åpner dørene altså klokka 11.

– Vi har sett ut fra statistikken at en del barnefamilier kommer utover dagen på lørdag, og det er nesten så vi føler at vi må kaste dem ut. Derfor blir det nå åpent til klokka 15, sier Sanner.

Men allerede i dag starter Hamar bibliotek utprøvingen av selvbetjent bibliotek i de timene det ikke er vanlig åpningstid. Dermed blir det mulighet for å bruke biblioteket mellom klokka 06.00 og kl. 22.00 alle dager med bruk av bibliotekkort og pinkode.

– Vi begynner litt i det små for å sjekke at alt er på plass. Men for å kunne bruke denne ordningen må brukerne være over 18 år, ha kort og pinkode og de må også underskrive en avtale med oss. Dette er en ordning som går på tillit til brukerne, sier Sanner. Han har stor tro på at dette vil gå bra.

Når du er kommet inn i biblioteket kan du bruke det på samme måte som om det var betjent. Bøkene kan lånes og leveres via automater. Allerede i dag er det nærmere 80 prosent av lånerne på Hamar bibliotek som bruker automatene. Per Olav Sanner hamarsingene er blant de beste i landet her.

Vang bibliotek tok i bruk ordningen med selvbetjent bibliotek for tre år siden.

– Men i motsetning til Vang bibliotek som sto i fare for å bli lagt ned, skal åpningstidene på Hamar bibliotek ikke endres, sier Sanner. Han er spent på om denne nyordningen vil øke besøkstallet. Det var 209.266 i 2016.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00