Lionsklubbene fra Vang, Storhamar og Hamar kunne torsdag overrekke en sjekk på 282.000 kroner til sykehuset. Pengene skal gå til et nytt geigerapparat som kan lokalisere kreftceller i lymfeknuter og dermed vise om det er kreft med spredning, og apparatet skal brukes i kampen mot føflekkreft.

Venter økning

Pengene ble mottatt av divisjonsdirektør Øyvind Graadal, seksjonsoverlege Pernilla Olsson og plastisk kirurg, Neda Nicodemus. De lovte at apparatet snart skal være på plass og i bruk. Og det trengs: sykehuset i Hamar har nå tatt over alle føflekkreftpasienter fra hele Hedmark og Oppland. Til nå har de i gjennomsnitt hatt to pasienter pr. uke.

HER kan du lese HAs sak fra trekningen.

– Vi regner med at antallet kommer til å stige, sier Neda Nicodemus. Den norske hudtypen og gener gjør at nordmenn får en aggressiv type føflekkreft. Soling uten beskyttelse gjør ikke saken bedre, men med tidlig diagnose er det gode prognoser. Fra pasientene kommer inn med føflekk som må undersøkes, tar det bare 14 dager til vedkommende blir operert.

Hittil har legene brukt geigerapparatet som også brukes til lokalisering av kreftceller i lymfeknuter ved brystkreft. Sjukehuset får nå to slike maskiner

– Vi trenger mye teknisk utstyr, og utstyr vi hadde for fem år siden, kan være gammeldags i dag, sa sjukehusdirektør Øyvind Graadal, som mente en ny geigerteller var det som pekte seg når Lions ville gi sin folkegave.

Folket har bidratt

Det var Kåre Rise som overrakte gaven på vegne av Lions-klubbene. Han sendte en takk til Hamars innbyggere som har bidratt til folkegaven med å kjøpe 2.000 lodd i balløpet i Kirkebakken sist høst, samt 3.000 kalendere i Lions kalenderaksjon.

– Innbyggerne har sjøl vært med på å finansiere denne folkegaven. Dette er en gladdag for oss. Vi har klart å avslutte det prosjektet vi satte i gang i samband med 100 årsjubileet til Lions og har gitt en folkegave som vi vet vil hjelpe mange, sa Kåre Rise da han overrakte sjekken.

Lions-klubbene har planer om et nytt balløp, nå har de både vant og litt erfaring med hvordan det må gjennomføres. – Nå må vi bare finne et godt formål å gi penger til, sa Kåre Rise, og fikk til svar fra Øyvind Graadal: – Det er bare å ringe oss!

HER kan du lese en tidligere HA-sak om samme gave.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00